VS willen je sociale media gaan controleren bij een visumaanvraag

Sociale media on smartphone

Als je een visum aan wilt vragen in de Verenigde Staten, moet je in de toekomst mogelijk ook je gebruikersnamen van je sociale media invullen. Dat staat in een voorstel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De maatregel zou worden ingesteld voor de 14 miljoen mensen die jaarlijks zonder de intentie om te immigreren naar de Verenigde Staten reizen.

Het verzoek moet toegevoegd worden aan een formulier waarmee bepaald wordt of je in aanmerking komt voor een visum. Het gaat dan om alle gebruikte accounts op sociale media, e-mailadressen en telefoonnummers van de afgelopen vijf jaar. Vanuit de overheid wordt er een lijst van sociale media opgesteld, maar je mag ook gebruikersnamen van andere media invullen.

Met de maatregel wil president Donald Trump strenger optreden tegen illegale immigratie. Het voorstel moet echter nog worden goedgekeurd door het Witte Huis. Het is bovendien onduidelijk of het verplicht wordt om je accounts in te vullen, of dat het slechts bij een verzoek blijft.

ESTA

Het is niet voor het eerst dat er een dergelijk beleid wordt ingesteld. Sinds december 2016 worden mensen die via het ESTA-programma naar de VS willen reizen gevraagd naar hun gebruikersnamen op sociale media. Dit is echter optioneel.

Het ESTA-progamma laat bezoekers maximaal drie maanden naar de VS reizen, zonder dat je daarvoor een visum hoeft aan te vragen. 38 landen, waaronder Nederland, doen aan dit programma mee.