90.000 Nederlanders getroffen door Facebook-datamisbruik Cambridge Analytica

Facebook Video

Het dataschandaal rondom Cambridge Analytica blijkt groter dan gedacht. Wereldwijd zouden er 87 miljoen mensen slachtoffer zijn geworden, in plaats van de 50 miljoen mensen waar eerst over gesproken werd. Bovendien zitten er 90.000 Nederlanders onder de slachtoffers. Dat heeft Facebook tegen de NOS gezegd.

Vorige maand onthulde een klokkenluider dat Cambridge Analytica gebruikersdata op Facebook verzamelde via een gratis app. Die informatie werd gebruikt om psychologische profielen op te stellen van gebruikers. De profielen werden ingezet om politieke advertenties te tonen.

In eerste instantie werd gedacht dat de data van 50 miljoen gebruikers was verzameld, maar dat aantal blijkt nu aanzienlijk hoger te liggen. Dat stelt Facebook in een persbericht. Het zou gaan om maximaal 87 miljoen gebruikers. De informatie van de gebruikers is op foute wijze bemachtigd en gebruikt.

Hulpmiddel

Hoewel de meeste slachtoffers in Amerika zitten, blijken er dus ook mensen van andere landen bij te zijn. De 90.000 Nederlanders is een maximumaantal, stelt Facebook. Maandag publiceert het bedrijf een hulpmiddel waarmee je kunt controleren of jij ook getroffen bent.

Daarnaast komt er een bericht bovenaan de tijdlijn van getroffen gebruikers. Klik je op een knop, dan kun je meer informatie opvragen over het datalek.