Medewerkers Facebook hadden contact met speciaal aanklager Ruslandonderzoek

Facebook

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft contact gehad met een of meerdere werknemers van Facebook. Het contact werd gelegd vanwege het onderzoek naar Russische inmengingen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft Mark Zuckerberg gisteravond in een hoorzitting met de Amerikaanse Senaat gezegd.

Zuckerberg stelt niet persoonlijk te zijn gehoord door het team van Mueller. Andere werknemers hadden naar zijn weten wel contact. Hij wilde er echter niet al te veel over kwijt, omdat het werk met de speciaal aanklager vertrouwelijk is. “En ik wil er zeker van zijn dat ik geen geheime informatie openbaar maak in een openbaar verhoor.”

Ook vroeg de Senaat of Facebook dagvaardingen van de speciaal aanklager heeft ontvangen. Zuckerberg reageerde in eerste instantie bevestigend, maar kwam daar later op terug. “Ik ben me niet bewust van een dagvaarding. Het zou kunnen.”

Verwijderde accounts

Ook sprak Zuckerberg over het aantal verwijderde accounts. Inmiddels zijn er tienduizenden nepaccounts verwijderd. Ruim 700 accounts konden direct aan Rusland worden gelinkt. 470 probeerden de Amerikaanse politiek te beïnvloeden. Vorige week kwamen er nog eens 270 accounts bij die de Russische politiek probeerden te sturen.

Of alle Russische ‘trollen’ inmiddels van Facebook geweerd zijn, weet het sociale medium niet zeker. “Het is niet realistisch om aan te nemen dat mensen die dit in Rusland voor hun werk doen, niet meer op Facebook zitten, dat wij 100 procent succesvol zijn in het tegenhouden”, aldus Zuckerberg tijdens de hoorzitting.

Zuckerberg moest voor de Senaat verschijnen om verantwoording af te leggen voor onder meer het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica.