Facebook overweegt rechtszaak tegen Cambridge Analytica wegens datamisbruik

Facebook

Facebook overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Cambridge Analytica en onderzoeker Aleksandr Kogan. De twee misbruikten gegevens van het sociale netwerk voor politieke reclame. Dat heeft Facebook-directeur Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting bij het Amerikaanse congres gezegd, meldt NU.nl.

Volgens Zuckerberg kijkt het bedrijf nu of het naar de rechter moet stappen. “Er zijn al maatregelen genomen door Kogan van Facebook te schorsen. Op het moment onderzoeken we of hij nog gegevens heeft, zodat we die ook kunnen wissen.”

Maar Facebook zegt er achter te zijn gekomen dat Cambridge University een programma heeft waarbij onderzoekers nieuwe apps bouwen. “Op het moment onderzoeken we of daar kwalijke zaken plaatsvinden en of we stappen daartegen moeten ondernemen.”

Zuckerberg verscheen gisteren voor het Congres. Tijdens de hoorzitting gaf hij dezelfde toespraak die hij de eerste hoorzitting dinsdag ook gaf. In die toespraak erkent hij dat het bedrijf fouten heeft gemaakt.

Volgen buiten Facebook

Zuckerberg werd ook gevraagd naar hoe Facebook gebruikers buiten het platform volgt.┬á“We volgen mensen op andere websites om te adverteren en om veiligheidsoverwegingen. Door in de gaten te houden wie publieke profielen bekijkt, willen we voorkomen dat ze massaal worden ingezien en gedownload”, aldus de topman.

Ook werd voorgesteld om alle accounts automatisch in te stellen om minder gegevens te delen met het bedrijf. Zuckerberg stelt echter dat het lastig is om daar snel een oordeel over te maken.