Kansspelautoriteit: Nederlandse gokregels geschonden met lootboxes in games

Gamen, PlayStation, Xbox

FIFA 18, Star Wars: Battlefront II en Dota 2: de games bevatten allemaal ‘lootboxes’. Dat zijn virtuele schatkistjes waarmee je willekeurige voorwerpen of upgrades kunt verzamelen. Maar juist die kistjes overtreden volgens de Kansspelautoriteit de Nederlandse gokregels. De autoriteit onderzocht het fenomeen sinds november. Dat meldt de NOS.

In totaal werden tien games met lootboxes onderzocht door de Kansspelautoriteit. De voorwerpen waren bij vier van de spellen weer via externe handelsplaatsen voor echt geld te verkopen. Daardoor hebben de virtuele voorwerpen een economische waarde. Zeldzame voorwerpen kun je immers voor veel geld doorverkopen.

Open je een lootbox, dan weet je vaak niet van tevoren welk voorwerp je krijgt. De boxen moet je bovendien vaak kopen met virtuele valuta, bijvoorbeeld munten of edelstenen, die je weer met echt geld kunt kopen.

8 weken

De makers van de vier onderzochte spellen waarbij je voorwerpen weer kunt doorverkopen, krijgen 8 weken de tijd om hun games aan te passen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze boetes krijgen of kan de verkoop van het spel verboden worden. Om welke spellen het precies gaat, heeft de autoriteit niet bekendgemaakt.

De zes andere onderzochte spellen laten je overigens de prijzen uit de lootboxes niet verkopen. Daardoor overtreden zij de gokwet niet. Wel is de Kansspelautoriteit kritisch op de spellen. De virtuele kistjes hebben namelijk veel weg van het gokken met een fruitautomaat of roulette.