Review A Hogwarts Mystery: Een leuk spel voor onderweg met een sterke verhaallijn

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Fans van Harry Potter konden woensdag een klein feestje vieren. Na al die jaren lag er namelijk eindelijk een brief van Zweinstein op de deurmat, in de vorm van een nieuw spel. En Harry Potter: A Hogwarts Mystery blijkt een lekker onderhoudend spel te zijn.

Harry Potter: A Hogwarts Mystery speel je gratis op je mobiel. Het spel is dan ook voor iOS en Android te downloaden.

In het spel maak je je eigen karakter aan, die je nog redelijk kunt aanpassen naar wens. Zo kun je zelf kiezen hoe het gezicht en het haar er uit zien, aan de hand van een aantal opties. Later kun je nieuwe opties en kledingstukken vrijspelen, om je karakter nog meer aan te passen.

Ook kun je zelf een naam kiezen, al liep ik hier wel snel tegen iets vreemds aan. Sommige namen blijken niet te mogen, zoals Phoenix of Jade. Je zou denken dat dit is omdat die namen al gekozen zijn door een ander, maar vooralsnog ben ik geen andere online spelers tegengekomen.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Wegisweg en Zweinstein

Nadat je je karakter hebt aangemaakt, kom je terecht op de Wegisweg. Je gaat hier – net als Harry – je benodigdheden voor school halen, zoals je boeken en je toverstaf.

Hier begint ook direct een eerste interessant onderdeel van het spel. Welke toverstaf je krijgt, hangt namelijk af van het antwoord dat je op een vraag van Olivander geeft. En dat is iets wat veel terugkomt in het spel. Door antwoorden te geven op vragen en door je acties, bepaal je wie jouw karakter is. En dat heeft effect op het spel.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Natuurlijk komt dit ook terug bij de sorteerhoed. Nadat je je spullen hebt gekocht op de Wegisweg – en hier een eerste vriend hebt gemaakt – ga je naar Zweinstein. En zoals alle andere eerstejaars leerlingen, moet je in een huis gesorteerd worden. Je mag zelf kiezen in welk huis je terecht komt.

Leer iedereen kennen

Ook leuk aan het spel is dat je de kans krijgt om allerlei bekende personages uit de Harry Potter-wereld te leren kennen. Zo kom je professor Anderling, Professor Perkamentus, Professor Banning en vele anderen regelmatig tegen.

Een aantal acteurs hebben zelfs nieuwe stukken tekst opgenomen voor het spel. Het gaat bijvoorbeeld om Maggie Smith (Anderling), Michael Gambon (Perkamentus) en Warwick Davis (Banning).

Hoewel hier groots mee geadverteerd werd voor het spel uitkwam, kom je die stemmen echter niet vaak tegen. Ik ben ondertussen bij hoofdstuk vijf en heb alleen Anderling gehoord. De meeste dialogen worden gevoerd met tekst op het scherm, waarbij je dus geen stem hoort.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Verwacht echter niet dat je Harry, Hermelien of Ron tegenkomt in het spel. Harry Potter: A Hogwarts Mystery speelt zich namelijk af voordat zij op Zweinstein terecht komen. Wel zie je Bill Wemel en Tonks voor het eerst tijdens hun tijd op Zweinstein.

Een sterk verhaal

Meest interessant voor de echte fans is waarschijnlijk dat je uitgebreid de kans krijgt om door Zweinstein te lopen. Het spel laat je bovendien door alle 7 jaar die je op de school door hoort te brengen spelen. Dit doet het in de vorm van hoofdstukken, die ieder hun eigen opdrachten hebben. Hoe verder je komt, hoe meer delen van Zweinstein toegankelijk worden voor je.

Je bent echter niet gelimiteerd aan de opdrachten, maar kunt ook vrij door de school lopen. Zo kun je extra lessen volgen of eindelijk eens een kijkje nemen in de grote hal. De ervaring is dus alles behalve lineair, waarbij je steeds een opdracht per keer moet doen. Nee, je mag doen wat je wilt.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Maar er zijn natuurlijk wel opdrachten, die je verder laten komen in het spel. En die zijn zeker interessant. Het verhaal van A Hogwarts Mystery werd misschien niet door J.K. Rowling herself geschreven, maar wel gemaakt door twee schrijvers die ze zelf uitzocht. Zij werkten twee jaar aan een gigantisch script, waarbij jij met je eigen keuzes bepaald wie je wordt en wat je doet.

Om spoilers te voorkomen, zal ik niet al te diep in gaan op het verhaal. Wat vrij snel duidelijk wordt, is dat je broer ooit van Zweinstein gestuurd is, omdat hij de veiligheid van de school in gevaar bracht. Sindsdien is hij vermist. En natuurlijk wil jij weten wat er precies gebeurd is.

Gameplay

Het is overigens maar goed dat het spel een sterk verhaal bevat, want de gameplay laat soms nog wel iets te wensen over. Je bent namelijk vooral bezig met klikken op van alles en af en toe mag je eens een vormpje overtrekken om een spreuk uit te spreken. Er had wel iets meer uit het spel gehaald kunnen worden, naar mijn mening.

Daarnaast is het een zeer duidelijk free-to-play-spel. Je kunt het gratis spelen, maar er moet natuurlijk wel geld verdiend worden. Dus moet je voor iedere actie energie verbruiken, dat zich langzaam weer aanvult. Dit kun je sneller laten gaan, door geld te betalen. Voor een euro heb je bijvoorbeeld 10 energie, en dus 10 acties.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Daardoor is dit absoluut geen spel dat je uren gaat zitten spelen. Het is meer ontworpen voor als je op de bus zit te wachten of even koffiepauze hebt op werk. Je bent vrij snel door je energie heen en moet daarna redelijk lang wachten (4 minuten voor 1 energie) tot je weer verder kunt. En als echte Harry Potter-fan wil je misschien wel langer spelen dan 5 minuten per keer.

Het oordeel

Harry Potter: A Hogwarts Mystery is een onderhoudend spel. De animatie ziet er goed uit en het is fantastisch om nu echt eens echt door Zweinstein te kunnen zwerven. Ook is het ontzettend tof om lessen te krijgen en mee te doen aan buitenschoolse activiteiten als een duel-club.

Echt interessant is dat je eigen keuzes invloed hebben op het spel en op je karakter. Daardoor heeft niemand precies dezelfde ervaringen, maar bepaal je echt zelf hoe jouw tijd op Zweinstein er uit ziet. Daarnaast krijg je een nieuw verhaal in de Harry Potter-wereld, waar we natuurlijk nooit genoeg van kunnen krijgen.

Harry Potter: Hogwarts Mystery

Het verhaal in het spel is bovendien sterk en interessant, waardoor je steeds weer door wilt spelen. En daar zit direct het grootste nadeel, want dat kan dus niet. Om te spelen heb je energie nodig, waar je op moet wachten of je moet er geld aan uitgeven.

Jammer, want zo beperk je natuurlijk hoe veel je kunt spelen. Aan de andere kant zou je dan mogelijk ontzettend snel door het spel heen gaan, waardoor het sneller voorbij is. Door de keuze om voor free-to-play te gaan is het juist een onderhoudend spel voor als je een paar minuten over hebt.

En laten we eerlijk zijn: wie heeft er nu niet een paar minuten over om in de wereld van Harry Potter te duiken?