‘Facebook heeft meerdere werknemers ontslagen wegens stalking via bedrijfssoftware’

Facebook

Een werknemer van Facebook zou vrouwen hebben gestalkt met behulp van bedrijfssoftware, zo werd dinsdag bekend. Alex Stamos, de beveiligingsbaas van het sociale medium, heeft nu tegenover NBC News gezegd dat de werknemer in kwestie ontslagen is. In het verleden zouden er bovendien meerdere werknemers ontslagen zijn om dezelfde reden.

Stamos zegt dat Facebook een strikt beleid heeft om te voorkomen dat werknemers onbedoeld bij data kunnen komen. “Wie dit alsnog zonder toestemming doet, wordt ontslagen.” De werknemer die dinsdag beschuldigd werd, zou bedrijfssoftware gebruiken om informatie over vrouwen op te zoeken. Daar schepte hij vervolgens over op via onder meer Tinder.

Beveiligingsonderzoeker Jackie Stokes deed de beschuldigingen eerder deze week. Zij zegt nu blij te zijn dat er onderzoek is gedaan en dat er maatregelen genomen zijn.

Vaker gebeurd

Diverse werknemers van Facebook vertellen echter tegenover Motherboard dat het vaker is gebeurd dat werknemers gebruikers stalkten. Dit deden ze door misbruik te maken van bedrijfssoftware. Al die werknemers zijn inmiddels ontslagen. Het kwam toen echter niet in de openbaarheid.

Een werknemer stelt dat er zeker drie incidenten geweest zijn. Zo was er een voormalig werknemer die software van Facebook gebruikten om zijn ex te stalken.

Wat de werknemers precies konden inzien, is onduidelijk.