‘Google verzamelt in Australië locatiegegevens Android-gebruikers als functie uitstaat’

Android

Google zou in Australië op grote schaal locatiegegevens van Android-smartphones verzamelen, ook al is de functie daarvoor uitgeschakeld. Dat stellen onderzoekers van Oracle, meldt The Australian. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) heeft besloten een onderzoek te starten.

In Australië is Android op ongeveer 10 miljoen smartphones geïnstalleerd. Dat komt neer op de helft van het totaal aantal smartphonebezitters in het land.

Deskundigen van Oracle stellen dat er ook locatiegegevens worden verzameld van smartphones zonder simkaart. Daarvoor worden zendmasten, bluetooth- en wifi-netwerken gebruikt. Daarnaast gebruikt Google de barometer van smartphones, om te ontdekken op welke verdieping van een gebouw je zit.

GB aan data

Volgens de deskundigen worden de verzamelde gegevens via de internetbundel van de gebruikers naar Google verstuurd. Het versturen kan oplopen tot een GB aan data. En daar draait de smartphonebezitter voor op. Of het verzamelen van locatiedata op deze wijze ook in andere landen toegepast wordt, is onduidelijk.

Hoewel Google zegt alleen data te verzamelen met toestemming van de gebruikers, verwijst het privacybeleid van het bedrijf alleen naar hun diensten. Daarbij wordt het besturingssysteem Android niet specifiek genoemd.

Ruzie

Google en Oracle hebben jarenlang een juridische kwestie rondom het gebruik van de code voor het besturingssysteem gehad. Een rechter besloot in 2016 in het voordeel van Google. Maar in maart werd de rechtszaak nieuw leven ingeblazen toen een rechter besloot dat het gebruik van de code toch niet eerlijk was.