Drie alternatieven voor WhatsApp die om je privacy geven

alternatieven voor WhatsApp

WhatsApp is de grootste chat-app van de wereld en wordt door vrijwel iedereen gebruikt. Maar de app is ook onderdeel van Facebook, wat betekent dat het moment kan komen dat er via de app data over je verzameld gaat worden. Wat als je dat niet wil? Welke alternatieven zijn er dan?

Facebook is op dit moment verwikkeld in diverse dataschandalen. Via WhatsApp wordt er nog geen data verzameld, maar volgens het nieuwe privacybeleid van de dienst kan dit in de toekomst wel gebeuren.

Bovendien verzamelt de dienst nu al wel metadata. Daarin staat wie er wanneer met wie praat. WhatsApp kent de inhoud van je gesprekken dus misschien niet, maar wel meer dan je misschien zou denken. De metadata zou echter nog niet met Facebook gedeeld worden.

De grote vraag is of jij dat wel goed vindt, of dat je dan liever overstapt naar een andere app. Er zijn echter talloze alternatieven voor WhatsApp. Dus voor welke ga je dan? Ik geef je de drie beste opties, die ook nog eens rekening houden met jouw privacy.

1. Signal

Signal is waarschijnlijk het bekendste alternatief. Deze app, gemaakt door Open Whisper Systems, heeft net als WhatsApp end-to-end-encryptie. Sterker nog: de encryptie van Signal wordt ook door andere apps gebruikt, waaronder WhatsApp.

De encryptie van Signal is namelijk open-source. Dat betekent dat iedereen de codes mag bekijken, gebruiken en er op voort mag bouwen. Experts hebben daardoor ook naar de app en de encryptie kunnen kijken en naar kwetsbaarheden kunnen zoeken.

Signal heeft een groot deel van de features die WhatsApp ook heeft, al zul je er geen stickers en GIF’s in vinden. Wel kun je bestanden, foto’s en video’s versturen. Ook kun je bellen. Alles is beveiligd en je kunt je chatgeschiedenis na een bepaalde tijd laten verwijderen.

signal

Maar het mooiste van alles is misschien nog wel dat de app geen interesse heeft in jouw gegevens. Signal verzamelt dus helemaal niets van je.

De app kun je gebruiken op iOS, Android en je desktop.

2. Threema

Een ander alternatief is Threema, een Zwitserse app. Hier hoef je alleen een gebruikersnaam te delen met iemand om met elkaar te kunnen communiceren. Je telefoonnummer hoef je dus niet zomaar aan een ander te geven. Daardoor blijf je ook nog eens anoniem binnen de app, mocht je dat willen.

Threema

De app bevat verder end-to-end-encryptie voor al je communicatie, dus ook telefoongesprekken en zelfs je statusberichten. De app heeft echter wel een nadeel: je betaalt er 2,99 euro voor. Daardoor is het aantal gebruikers ook lager dan bij gratis alternatieven.

Threema is te gebruiken op Android, iOS en je Windows Phone. Je kunt de chat-app ook in je browser gebruiken.

3. Wire

Wire is een wat minder bekende chat-app, maar wel een erg veilige. De app werd ontwikkeld door Janus Friis, de mede-oprichter van Skype. Er zitten dan ook wat overeenkomsten in de twee apps.

De app volgt je niet, ook niet voor advertenties. Qua functies vind je onder meer spraak, video en het delen van schermen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van end-to-end-encryptie, dus al je communicatie is versleuteld. De sleutel die gebruikt wordt om de gegevens te ontcijferen, wordt op je eigen apparaat opgeslagen.

Wire

De app is verder geheel open source, dus anderen kunnen de beveiliging controleren. Het enige wat niet geheel duidelijk is, is of er ook metdata wordt opgeslagen zoals bij WhatsApp het geval is.

De app is met name gericht op bedrijven, omdat je er ook in samen kunt werken. Voor Wire moet je dan ook betalen, namelijk maximaal 6 euro per gebruiker per maand.

Wire is beschikbaar op iOS, Android en op je desktop.