Hands-on: OnePlus 6 is een mooie telefoon voor weinig geld

OnePlus 6

OnePlus kondigde gisteren zijn nieuwe OnePlus 6 aan. Het toestel heeft flink wat wijzigingen ten opzichte van de OnePlus 5T, die vaak goed maar soms ook wat minder goed uitpakten. Tijdens het evenement kreeg ik de kans om er één in mijn handen te houden en er even mee te spelen.

Meest opvallend is de glazen behuizing van de OnePlus 6. De telefoon ziet er daardoor mooi uit, maar het is zeker niet de enige telefoon met een dergelijke behuizing. Volgens het bedrijf zelf moet de telefoon door deze behuizing radiogolven beter kunnen ontvangen, waardoor je internetsnelheid stijgt.

Groot nadeel van die behuizing is echter dat je overal vingerafdrukken achterlaat. Dat was ook direct zichtbaar toen ik het toestel in mijn handen had. Na slechts een paar minuten zat de achterkant vol met vingers, wat de glazen behuizing helaas snel minder mooi maakt. Wil je deze telefoon dus hebben, zorg dan ook dat je een doekje bij je hebt om hem regelmatig schoon te kunnen maken.

OnePlus 6

Het glas voelde echter wel stevig aan. En dat is belangrijk, want je wil niet dat de telefoon uit elkaar spat als je hem een keer laat vallen. Daarentegen was metaal nog wel veel steviger geweest en weet je daarbij zeker dat het niet breekt als je de telefoon laat vallen.

Het scherm

Het scherm van de OnePlus 6 kan ik niet anders dan goed noemen. Het is kraakhelder en met zijn 6,28 inch ontzettend groot, zonder dat de telefoon echt groter is geworden dan zijn voorganger. Daarentegen is de resolutie slechts Full HD, terwijl de concurrentie al over is op QHD. Om de prijs laag te houden, heeft OnePlus hier waarschijnlijk wat op moeten inleveren.

Bovenin het scherm zit een inkeping voor de selfie-camera en de sensoren, net als op vele andere toestellen die je tegenwoordig ziet. Die inkeping kan ik in mijn eerste indruk echter niet vervelend noemen. De inkeping is namelijk zo klein dat de statusbalk er netjes naast past aan iedere kant. Zo wordt de ruimte er naast nuttig gebruikt, wat prettig is.

OnePlus 6

De voorkant is verder vrijwel randloos. Er zit misschien wel een heel klein randje onderin, maar daar merk je nauwelijks wat van.

De camera

Tijdens het evenement kreeg ik ook de kans om even met de camera’s op het toestel te spelen. De OnePlus 6 heeft aan de achterkant een 16 en 20 megapixel dual-camera zitten, en voorop een 16 megapixel-camera. En die camera’s doen het goed. Tijdens het inzoomen werd het beeld niet korrelig, maar bleef scherp. En dat was zelfs zo als het licht wat minder was.

Dit zou het gevolg zijn van de vergrootte sensor van de 16 megapixel-camera, die nu 19 procent groter is. Daardoor kan de sensor meer licht naar binnen trekken en beter presteren bij weinig licht. De foto’s bij weinig licht worden verder verbeterd door de toevoeging van OIS (optical image stabilization).

Bovendien heb je minder last van bewogen foto’s als je hand beweegt en de camera dus ook.

Waterdicht en koptelefoon

De telefoon zou verder waterdicht zijn. Dit betekent niet dat je hem mee kunt nemen bij het zwemmen, maar dat hij wel tegen wat regen zou moeten kunnen. Er is echter nog geen officiële beoordeling van hoe waterdicht de telefoon is, dus gebruik hem in vochtige omstandigheden op eigen risico.

OnePlus 6

OnePlus kondigde gisteren ook de draadloze oortjes Bullets Wireless aan. Carl Pei, medeoprichter en directeur van OnePlus, vroeg toen: “Als je draadloze oortjes hebt, waar heb je dan nog een koptelefoonaansluiting voor nodig?” De zaal reageerde natuurlijk direct, want het verdwijnen van deze aansluiting bij andere telefoons heeft al voor de nodige ophef gezorgd.

Gelukkig heeft de OnePlus 6 nog wel een koptelefoonaansluiting. Prettig als je – net als ik – nog een koptelefoon met bedrading gebruikt. Verder zit er onderop het toestel een aansluiting voor USB-C om het toestel op te laden. Aan de linkerkant vind je de volumeknop, rechts zit de knop om je scherm aan en uit te zetten.

Prijs

OnePlus onderscheidt zichzelf natuurlijk door de lage prijs van zijn telefoon. De OnePlus 6 moet beschikbaar worden vanaf 519 euro, wat flink lager is dan de telefoons van de concurrentie. Natuurlijk heeft OnePlus daar wel iets voor in moeten leveren – zoals de schermresolutie – maar dat is voor zo’n prijs nog wel door de vingers te zien.

De keuze om voor een geheel glazen behuizing te gaan is naar mijn mening misschien niet de beste geweest, maar het geeft de telefoon wel een mooie look en feel. Op basis van mijn eerste indruk is dit dan ook een telefoon die gemakkelijk in het rijtje van toptelefoons als de iPhone X en Samsung Galaxy S9 thuis hoort. Maar dan voor een veel lagere prijs.

De OnePlus 6 is vanaf 21 mei te koop.