Dit is het beleid van Facebook tegen haatberichten

Facebook

Facebook heeft een uitgebreid en aangescherpt beleid als het om haatberichten gaat. Maar hoe dat beleid er precies uitziet, wist niemand. Tot nu dan, want Motherboard heeft het beleid in handen gekregen. In de documenten staat hoe het sociale medium om gaat met haatberichten van neonazi’s en de White Power-beweging.

Het beleid werd opgesteld na de rellen in Charlottesville in 2017. Aan de hand van de regels moeten moderatoren kunnen bepalen wat wel en niet is toegestaan op het sociale medium.

Tegenover Motherboard heeft Facebook bevestigt dat het met de regels bepaalt “of een individu of groep moet worden aangewezen als een haatfiguur of haatorganisatie op basis van een aantal verschillende signalen, zoals of zij oproepen tot geweld tegen mensen op basis van ras, religie of andere beschermde categorieën.”

Beoordeling

Groepen als de Ku Klux Klan en de White Power-beweging zijn niet welkom op het platform. Op basis van een aantal signalen beoordeelt het sociale medium leden van dergelijke groepen. Is het duidelijk dat het om een leider of een prominent lid van een bekende haatgroep die bijvoorbeeld oproept voor geweld gaat, dan is dat een sterk signaal.

Maar niet iedereen is natuurlijk een leider of prominent lid van een dergelijke groep. Het sociale medium heeft dan ook een groeiende lijst met voorbeelden van bijvoorbeeld zinnen die niet toegestaan zijn. Witte suprematie is bijvoorbeeld niet toegestaan, maar wit nationalisme wel. Daardoor mag je wel oproepen tot het stichten van een staat voor alleen maar blanke mensen.

Natuurlijk kan daar behoorlijk wat overlap in zitten. Moderatoren moeten dan ook beoordelen of iemand racistisch is of niet. Volgens de documenten haten racisten namelijk “per definitie een van de waarden die wij beschermen”.

Andere beledigingen

Het document bevat verder andere veel voorkomende beledigingsvormen. Volgens Facebook duiden die namelijk op het verspreiden van haat, ook al vallen ze op zichzelf binnen het toelaatbare. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van moslims met varkens of het aanduiden van transgenders met “het”.