In Oeganda moet je nu betalen om sociale media te mogen gebruiken

sociale media

Oeganda heeft een controversiële belasting op sociale media goedgekeurd, meldt BBC. Volgens de nieuwe regels moet je dagelijks ongeveer 200 shillings (ongeveer 5 cent) betalen om gebruik te maken van bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook of Twitter.

Een van de grootste supporters van de wetgeving was president Yoweri Museveni. Hij gelooft dat sociale media aanmoedigen tot “roddelen”. De wetgeving is vanaf 1 juli van kracht, maar het is nog onduidelijk hoe de overheid zijn inwoners gaat monitoren of de belasting gaat ophalen.

Probleem is bovendien dat de overheid moeite heeft om er voor te zorgen dat alle SIM-kaarten geregistreerd zijn. Daarnaast gebruikt slechts 17 miljoen van de 23,6 miljoen mensen met een mobiel abonnement in het land het internet.

Mobiele transacties

De nieuwe wetgeving komt ook met diverse andere belastingen. Zo moet je 1 procent gaan betalen van de totale waarde aan mobiele geldtransacties. Critici klagen dat dit vooral effect gaat hebben op armere mensen die nauwelijks diensten van banken gebruiken.

Volgens de minister van Financiën, David Bahati, zijn de belastingen echter nodig om Oeganda te helpen bij het afbetalen van de groeiende nationale schuld.