NS-machinisten kunnen via app live zien waar andere treinen rijden

NS

Machinisten van NS hebben een nieuwe app, waarin ze live kunnen zien waar andere treinen op het spoor rijden. Dat meldt NU.nl. Aan de hand van de app moeten machinisten veiliger, energiezuiniger en meer op tijd kunnen rijden. Dit omdat ze weten wat het treinverkeer op hun traject doet.

Machinisten zien het dankzij de app bijvoorbeeld eerder als andere gebruikers op het spoor remmen. Daarop kunnen ze zelf ook vaart gaan verminderen. Daarnaast kunnen machinisten problemen op het spoor aan elkaar melden.

De app moet verder van pas gaan komen bij het spoorboekvrij reizen. NS test die methode op sommige trajecten. Dat houdt in dat er elke 10 minuten een trein rijdt. Volgens het bedrijf is live informatie van het spoor met zo’n schema nog belangrijker.

Vervanging

De app genaamd TimTim is vorig jaar al beperkt in de praktijk getest. Nu is de app beschikbaar gemaakt voor alle machinisten van de NS. Het moet de opvolger worden van de Railpocket-zakcomputer die medewerkers van het bedrijf tot nu toe bij zich hadden. Dat apparaat voldeed echter niet meer aan de eisen van de NS. Bovendien bleef het achter bij wat er technisch mogelijk is.