Google-CEO: ‘We zetten kunstmatige intelligentie niet in voor wapens’

Google Chrome smartphone

Google ontwikkelt geen kunstmatige intelligentie (AI) om wapens te bouwen. Dat heeft Google-directeur Sundar Pichai benadrukt in een blogbericht. Het bedrijf blijft echter wel zakendoen met het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Pichai schrijft dat er geen AI ontwikkeld wordt door het bedrijf voor technologie├źn “die kwaad kunnen doen”. Bestaat er een risico dat de technologie schade aanricht, dan gaat Google “er alleen mee verder als de voordelen de nadelen substantieel overtreffen. In zulke gevallen bouwen we gepaste beveiligingsmogelijkheden in”.

Pentagon

Ook zegt Pichai duidelijk te willen maken dat het bedrijf wel op andere gebieden blijft samenwerken met overheden en het leger. Het gaat dan onder meer om cyberveiligheid, trainingsdoeleinden en opsporings- en reddingsmissies. Volgens de directeur zijn die samenwerkingen erg belangrijk. “We bekijken manieren om het werk van dit soort organisaties te ondersteunen om burgers veilig te houden.”

Onder werknemers is er echter veel verontwaardiging over het leveren van AI aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Duizenden werknemers ondertekenden een brief waarin ze Pichai opriepen om te stoppen met de samenwerking.