Kapersky Lab klaagt Telegraaf aan om ‘gefabriceerd’ nieuws

Kaspersky Lab

De Telegraaf schreef in februari een artikel over een hacker die wist binnen te dringen in het netwerk van het Utrechtse kantoor van “een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf”. Het ging om het Nederlandse kantoor van Kaspersky Lab, dat nu claimt dat het artikel “gefabriceerd” is. Het bedrijf stapt naar de rechter, bevestigt een woordvoerder tegenover NU.nl.

Directeur en oprichter Eugene Kasperksy claimde in een blogbericht al dat het artikel “gefabriceerd” is. Daarin stelt hij dat het bedrijf naar de rechter gaat, wat dus klopt. Ook voormalig minister Willem Vermeend zou aangeklaagd worden, vanwege zijn vermeende rol in de totstandkoming van het artikel.

Volgens het artikel kwam een “meesterhacker” de systemen binnen van Kaspersky. Op basis daarvan zou zij geconcludeerd hebben dat een Tweede Kamerlid met “de Russen” samenwerkt. Volgens Kaspersky is het bericht “sensationeel” en nepnieuws.

Het bedrijf deed naar aanleiding van het artikel intern onderzoek. Naar eigen zeggen heeft er geen digitale inbraak plaatsgevonden.

Rian van Rijbroek

De hacker zou Rian van Rijbroek zijn geweest. Zij viel eerder al door de mand als ‘expert’ bij Nieuwsuur. Na die uitzending op 29 januari werd ook duidelijk dat er plagiaat gepleegd was voor een boek dat ze samen met Vermeend schreef.

Van Rijbroek zou bewijs hebben aangeleverd bij Kaspersky Lab. Op basis daarvan concludeert het bedrijf dat zij nooit tegen De Telegraaf of een ander beweerd zou hebben het Russische bedrijf gehackt te hebben, stelt de woordvoerder. Wel heeft de beschreven ontmoeting tussen de journalist van de krant en Van Rijbroek hebben plaatsgevonden. Maar de hack zou daar niet ter sprake zijn gekomen.

Volgens Kaspersky Lab komen deze details van een anonieme bron. Die bron wordt in het artikel niet genoemd. Het bedrijf stelt echter dat het om Vermeend gaat, op basis van WhatsApp-verkeer tussen Van Rijbroek en journalist Bart Mos van De Telegraaf. Het bedrijf wil echter niets over de exacte inhoud van het verkeer zeggen, totdat de rechtszaak begonnen is.

Rectificatie

Het antivirusbedrijf wil een rectificatie van De Telegraaf. Blijkt dat de anonieme bron inderdaad Vermeend is, dan wil het bedrijf ook dat hij zijn woorden terugneemt.

De foto boven dit artikel is onder de Creative Commons 2.0-licentie beschikbaar gesteld door David Orban.