Audi maakt intelligent laadsysteem voor elektrische auto’s voor thuis

Audi laadsysteem

Audi gaat een op maat gemaakt laadsysteem voor in je eigen huis leveren. De thuislaadoplossing laat je de Audi e-tron integreren in de huiselijke infrastructuur. Daarnaast kun je kostenefficiënt laden, zelfs door energie van zonnepanelen te gebruiken. Dat heeft de autofabrikant bekendgemaakt op zijn website.

De thuislaadoplossingen laten je je auto opladen bij maximaal 11 kW. Ook is er een optioneel connect laadsysteem, waarmee je het laadvermogen kunt verdubbelen naar 22 kW. Dit systeem kun je ook koppelen aan de energievoorziening in je huis.

Slim opladen

Daarnaast zijn er intelligente laadfuncties die aangeboden worden via het thuisnetwerk in samenwerking met het home energy management system (HEMS). Via dit systeem kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van variabele energietarieven. Is de elektriciteit goedkoper, dan wordt je auto opgeladen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de tijd van vertrek en de status van je accu.

Heb je zonnepanelen op je dak, dan kun je die energie ook gebruiken om je auto op te laden. Hiervoor worden zonnige momenten via de weersverwachting meegenomen in de laadcyclus als de auto thuis is aangesloten.

Stroomuitvallen

Daarnaast is er bescherming tegen eventuele stroomuitvallen. Je laadt altijd met de maximaal beschikbare capaciteit die je energienet en de auto aankunnen. Maar er zijn ook andere energiegebruikers in het huis. Daar houdt het laadsysteem rekening mee, zodat je energienet niet overbelast raakt en je stoppen niet doorslaan.

Wanneer het laadsysteem in Nederland verschijnt en wat deze gaat kosten, is nog niet bekend.