Google laat je per categorie gepersonaliseerde reclames uitschakelen

Google Chrome smartphone

Je kunt straks gepersonaliseerde advertenties per categorie uit gaan schakelen. Dat heeft Google bekend gemaakt op zijn blog. De optie verschijnt op de vernieuwde pagina voor advertentie-instellingen, waar je gepersonaliseerde advertenties ook helemaal uit kunt schakelen.

Als je een bepaalde categorie uitschakelt, betekent dit niet dat je nooit meer advertenties over dat onderwerp ziet. Alleen de gerichte advertenties verdwijnen dan, maar algemene advertenties over hetzelfde onderwerp kunnen wel verschijnen.

De gepersonaliseerde advertenties worden gebaseerd op eerder ingevoerde zoektermen, informatie die je zelf toevoegt en informatie over het websitebezoek. Zoek je dus op kattenvoer, dan zul je waarschijnlijk meer advertenties over katten zien.

Waarom zie je deze advertentie?

Bij alle diensten wordt je voortaan ook geïnformeerd over waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt. De informatieknop voor die functie is nu ook te zien op YouTube, Google Play, Gmail, Google Maps en de zoekfunctie.