ESA richt muzikale ode aan Stephen Hawking op zwart gat

stephen hawking

Stephen Hawking overleed in maart op 76-jarige leeftijd. Het duurde echter even voor de wereld echt afscheid van hem kon nemen. Afgelopen donderdag werd zijn as bijgezet in de Westminster Abbey in Londen. De European Space Agency (ESA) had echter zijn eigen manier om afscheid te nemen van de wetenschapper.

ESA besloot een muzikale ode te brengen aan Hawking. De organisatie stuurde muziek met daarin de bekende computerstem van Hawking naar het dichtsbijzijnde zwarte gat. Passend, want Hawking was wereldwijd bekend vanwege zijn werk rondom zwarte gaten.

Muziek

De muziek werd gemaakt door Vangelis, die ook muziek maakte voor Blade Runner en Cosmos: A Personal Voyage. De ode duurde in totaal 6 minuten, en bevatte een bericht met vrede en hoop van Hawking zelf. De muziek werd vanaf het station in Spanje naar het zwarte gat 1A 0620-00 gestuurd. Dat gat is ongeveer 3.500 lichtjaren van ons verwijderd.

Het zal nog een aantal millennia duren voor de muziek daar aan komt. Maar als dat het gebeurt, zal deze vastliggen in de zogenaamde ‘event horizon’.

Hawkings dochter Lucy noemde het een “prachtig en symbolisch gebaar dat een link tussen de aanwezigheid van onze vader op deze aarde, zijn wens om de ruimte in te gaan en de ontdekkingen van het universum in zijn gedachten legt”.

Gedenksteen

De as van Hawking zelf ligt nu dus in Westminster Abbey, naast de graven van Sir Isaac Newton en Charles Darwin. Op de gedenksteen staat onder meer een vergelijking die de entropie van een zwart gat beschrijft. Ook staat er een plaatje van een zwart gat bij en de tekst “hier ligt wat sterfelijk was aan Stephen Hawking”.