Techleiders: ‘Kunstmatige intelligentie mag nooit kiezen om mens te doden’

kunstmatige intelligentie

“Een machine mag nooit kiezen om een mens te doden.” Dat stellen diverse techleiders en onderzoekers die aan kunstmatige intelligentie werken. In een brief die gepubliceerd werd tijdens een conferentie over de techniek beloven zij dit nooit voor wapens te gaan gebruiken.

De brief werd onder meer ondertekend door Tesla-baas Elon Musk, drie medeoprichters van DeepMind, Skype-oprichter Jaan Tallin en diverse andere bedrijven die aan kunstmatige intelligentie werken. Velen van hen beloofden eerder al in individuele berichten om kunstmatige intelligentie niet voor moordwapens te zetten.

Belofte

In de brief doen ze echter een uniforme belofte. Volgens de ondertekenaars gaat kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen voor het leger.”Het is daarom noodzakelijk voor burgers, beleidsmakers en leiders om een onderscheid te maken tussen acceptabel en onacceptabel gebruik van AI.”

Een ding is voor hen in ieder geval duidelijk: “Een machine mag nooit kiezen om een mens te doden. Het is een morele kwestie. Als we machines dodelijke keuzes laten maken, is er straks niemand meer eindverantwoordelijk.”