We hebben weinig ervaring met cryptovaluta, maar gaan er wel veilig mee om

Chip cryptovaluta Samsung

Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben Nederlanders met cryptovaluta en Initial Coin Offerings (ICO) misschien weinig ervaring, maar gaan ze er wel voorzichting mee om. Dat meldt NU.nl. Slechts 1 procent van de investeerders in deze digitale munten geven aan in de problemen te komen bij een koersval.

Maar liefst 540.000 Nederlanders hebben cryptovaluta in hun bezit. De gemiddelde belegger op het gebied van de digitale munten is 38 jaar, heeft weinig ervaring met beleggen en kocht de munten met name omdat vrienden het aanbevolen. Maar liefst 82 procent van de valuta werd begin 2018 geïnvesteerd op advies van vrienden.

We leggen ook niet direct ons complete vermogen in. 70 procent van de beleggers legde namelijk een bedrag van minder dan 1.000 euro in. En maar 2 procent van de beleggers leende geld om te kunnen investeren in bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Maar onervaren zijn we wel: slechts 40 procent heeft ervaring met beleggen.

ICO

Bij een ICO haalt een bedrijf geld op door zijn eigen cryptovaluta uit te geven in de vorm van ‘tokens’. Dat zijn een soort aandelen. Van de beleggers heeft minder dan 10 procent hier aan meegedaan. Een goed signaal, want volgens de AFM zijn ICO’s riskant. In de praktijk zou zo’n 80 procent mislukken.