ESA lanceert satelliet Aeolus, die de wind in kaart moet brengen

ESA

ESA heeft gisteravond een nieuwe satelliet de ruimte ingestuurd. Het gaat om Aeolus, die vanaf 320 kilometer hoogte de wind op aarde in kaart gaat brengen. Nu zijn er alleen momentopnames van de wind op onze planeet, maar daar moet de satelliet dus verandering in brengen. Dat meldt het AD.

De wind wordt nu vanaf weerstations op de grond gemeten en soms via weerballonnen. Maar dat zijn allemaal momentopnamen, waardoor we geen totaalbeeld krijgen. Aeolus moet daar verandering in brengen, door de wind op onze planeet vanuit de ruimte te meten.

Werking

Om dit te doen worden laserbundels richting de aarde gestuurd. Die bundels worden weer teruggekaatst door de dampkring. Onderweg terug naar de satelliet wordt het signaal verandert, doordat de straal van alles tegenkomt. Het KNMI ontwierp een computersysteem wat aan de hand daarvan kan bepalen welke winden de straal onderweg tegenkwam.

De bedoeling is dat de satelliet in anderhalf uur rond de aarde draait. Bij elke baan komt er een ander stuk van de planeet in beeld, omdat de aarde zelf ook draait. Binnen een week moet de complete planeet in kaart zijn gebracht.

Uiteindelijk moet Aeolus zijn missie in 3 jaar tijd voltooien. Er is echter genoeg brandstof voor nog 2 jaar, mocht dat nodig zijn.