Kunstmatige intelligentie detecteert aantal mensen met obesitas door gebouwen te scannen

Het is een groot probleem: er zijn steeds meer mensen met obesitas. Maar hoeveel zijn het er nu eigenlijk precies? Twee onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om te schatten hoeveel mensen er met obesitas in een stad wonen, zonder naar de inwoners te kijken. Dat doen ze met kunstmatige intelligentie (AI), meldt Quartz.

De onderzoekers trainden een algoritme om de relatie tussen de infrastructuur van een stad en het aantal mensen met obesitas te vinden. Hiervoor gebruikten ze satellietbeelden en plaatjes van Street View.

In totaal werden er 150.000 satellietbeelden van zes steden gebruikt, evenals 96 categorieën met belangrijke punten als supermarkten en dierenwinkels. Die belangrijke punten werden meegenomen omdat ze effect kunnen hebben op de activiteit in een buurt. Is er bijvoorbeeld een dierenwinkel in de buurt, dan zijn er mogelijk meer mensen met een hond die uitgelaten moet worden.

Groen maakt minder dik

Vervolgens werd er een correlatie gemaakt met het totaal aantal mensen met obesitas, wat door de stad werd gedeeld. Het algoritme kwam vervolgens tot de conclusie dat gebieden met meer groene stukken om in te lopen en meer ruimte tussen gebouwen, minder mensen met obesitas bevatten.

Daarmee lijkt het er op dat rijkere buurten minder mensen met obesitas huizen. Maar uit nader onderzoek met het algoritme blijkt dat geld er niet alles mee te maken heeft. Vooral het aantal gebouwen en de groene gebieden hebben invloed op het obesitasniveau.

Dit onderzoek kan grote voordelen opleveren. Als we begrijpen hoe de inrichting van een stad invloed heeft op obesitas, kunnen we steden aanpassen om het te voorkomen. Het onderzoek werd nu uitgevoerd op basis van Amerikaanse data, dus de kans is groot dat er voor andere landen wel wat wijzigingen doorgevoerd moeten worden.