Acteurs maken 3D-kopieën van zichzelf om ook na hun dood te blijven acteren

Het is inmiddels geen geheim meer dat filmstudio’s graag gebruik maken van augmented reality om overleden acteurs terug te brengen uit het graf. Paul Walker kwam terug in Fast & Furious, en Peter Cushing verscheen opnieuw in Star Wars in Rogue One. Sterker nog: acteurs die nog leven maken nu 3D-versies van zichzelf, om ook na hun dood verder te gaan met hun werk.

Het is voor filmstudio’s een rampscenario: de hoofdrolspeler overlijdt tijdens de opnames. Niet alleen is dit ontzettend naar voor de nabestaanden van de acteur in kwestie, maar de film kan ook nog eens niet afgemaakt worden. Tenminste, niet als er geen 3D-versie van diegene is. En die is er dus steeds vaker wel, meldt MIT Technology Review.

“Het is een veilige keuze voor de mensen met het geld. Het is een bekend gezicht”, aldus Ingvild Deila, die zich liet scannen door Industrial Light and Magic voor haar rol als de jongere Princess Leia in Rogue One. “We herhalen graag wat in het verleden werkte, dus het is deels financieel en deels nostalgisch.”

Ben Morris, het hoofd van de visual effects-afdeling voor The Last Jedi, stelde eerder dit jaar zelfs dat Star Wars tegenwoordig al zijn hoofdrolspelers scant. Gewoon voor het geval dat. “We zullen altijd de hoofdrolspelers in de film digitaal scannen. We weten niet of we ze nodig gaan hebben.”

Proces

Maar diverse sterren doen het ook voor zichzelf, weet Digital Domain, een visual effects-bedrijf. Dat bedrijf heeft namelijk individuele beroemdheden ingescand. Hierbij hebben acteurs diverse keuzes, bijvoorbeeld meerdere scans om hun gezicht vanuit elke hoek te scannen. Daardoor is het eenvoudiger om ze in de toekomst opnieuw in beeld te krijgen.

De scans worden gemaakt met honderden LED-lampen die in een bol zijn opgehangen. Daarmee kunnen meerdere beelden opgenomen in slechts seconden. En daarbij is het ook mogelijk om het vanuit iedere hoek te doen, en zo gedetailleerd dat je de poriën zelfs ziet.

De lampen kunnen ook verschillende kleuren weergeven, waardoor het lijkt alsof je in verschillende gebieden bent. Daardoor heb je een gedetailleerdere en accuratere gekleurde huid. Ook kan de technologie vastleggen hoe de rimpels van een acteur veranderen bij verschillende uitdrukkingen en hoe een acteur loopt en beweegt.

Miljoen dollar

Het complete proces duurt maar liefst twee dagen en genereert 5 tot 10 TB aan data, afhankelijk van hoeveel details er opgenomen worden. Wil je de alle diensten afnemen, dan kan dat je wel een miljoen dollar kosten. En dat is ook direct de reden dat vooral filmstudio’s het doen, en niet iedere gemiddelde acteur.

Doe je het echter wel, dan heeft dat flinke voordelen voor de toekomst. Acteurs die zich op jonge leeftijd laten scannen, kunnen ook jongere rollen blijven spelen. Denk bijvoorbeeld aan Samuel L. Jackson in de Captain Marvel-film. Daarnaast kun je blijven acteren na je dood.