Studenten maken ’s werelds eerste steen van menselijke urine

Steen van menselijke urine

Studenten in Zuid-Afrika hebben ’s werelds eerste steen van menselijke urine gemaakt. De baksteen werd gemaakt door studenten in Kaapstad, die urine verzamelden van speciaal ontworpen urinoirs in het engineering-gebouw van de universiteit. De urine werd vervolgens gemixt met zand en bacteriën, meldt The Guardian.

Biostenen worden in mallen gemaakt bij kamertemperatuur, waardoor je dus geen hete ovens hoeft te gebruiken. Tijdens het proces worden stikstof en kalium aangemaakt, die cruciaal zijn voor commerciële kunstmest. Daardoor hebben de bijproducten dus ook een doel.

“In dit voorbeeld neem je iets wat gezien wordt als afval en maak je er meerdere producten van. Je kunt hetzelfde proces gebruiken voor iedere afvalstroom. Het gaat er om dat je dingen heroverweegt”, aldus Doctor Dyllon Randall, die het project overzag.

Maken van de stenen

De stenen worden gemaakt door een natuurlijk proces dat microbiële carbonaatprecipitatie heet. Het proces is vergelijkbaar met hoe schelpen worden gevormd. Los zand waar bacteriën in zitten en urease aanmaken, wordt gemixt met urine. Urease breekt het ureum in urine af, waarbij calciumcarbonaat wordt aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat het zand in zijn vorm blijft zitten.

Reguliere stenen worden verwarmd tot 1.400 graden Celcius, waarbij grote hoeveelheden kooldioxide vrijkomen. De biostenen hebben echter geen hitte nodig. Wil je de stenen sterker maken, dan laat je de bacteriën er simpelweg langer inzitten.

Er zijn wel eerder biostenen gemaakt, maar dat werd met synthetische producten gedaan. Volgens de universiteit van Kaapstad is dit echter de eerste keer dat er menselijke urine voor werd gebruikt.