‘Carlos Ghosn wilde Nissan en Renault fuseren toen hij werd opgepakt’

Nissan Vmotion 2.0

Carlos Ghosn, CEO van Renault en voorzitter van de raad van bestuur bij Nissan, werd afgelopen maandag gearresteerd wegens financieel wangedrag. Maar nu blijkt dat de man ondertussen ook drukker was dan we dachten. Volgens de Financial Times had hij namelijk plannen om de twee bedrijven te fuseren, meldt Quartz.

Nissan en Renault zijn al jaren aan elkaar verbonden. De twee hebben bijvoorbeeld aandelen in elkaars bedrijven. Ghosn had die samenwerking opgezet, en wilde nu dus nog verder gaan. Volgens zijn planning moesten de twee bedrijven één grote organisatie worden. De raad van bestuur van Nissan was hier echter zwaar op tegen.

“De raad heeft altijd gezegd dat het hard zou vechten tegen elke vorm van reorganisatie die de tweederangs status van het bedrijf zou verstevigen”, aldus een ingewijde. Die status heeft het vanwege de eerder genoemde partnerschap. Renault heeft namelijk een aandeel van 40 procent in Nissan, waardoor het beslissingen kan nemen over het bedrijf.

Aan de andere kant heeft Nissan een aandeel van slechts 15 procent in Renault. Daardoor kan het geen beslissingen nemen over Renault, en is het dus meer een junior in de partnerschap.

Arrestatie

Nissan heeft inmiddels besloten om Ghosn uit de raad van bestuur te zetten, als gevolg van zijn arrestatie. De man werd opgepakt omdat hij niet al zijn inkomen had gemeld bij de belastingdienst en geld van Renault had misbruikt. Volgens geruchten zou de arrestatie het gevolg zijn van een klokkenluider binnen het bedrijf.