China: ‘Afwijzen van contant geld voor betaling is illegaal’

Op veel plekken wordt er steeds meer met pinpassen en creditcards betaald. Contant geld is minder populair, maar we moeten niet vergeten dat het nog steeds gewoon een betaalmiddel is. In China heeft de centrale bank dan ook een waarschuwing uitgegeven dat het afwijzen van contant geld als betaalmiddel illegaal is, meldt The New York Times.

De waarschuwing werd uitgegeven in het officiële WeChat-kanaal van de bank. Daarbij zei de organisatie dat het weigeren van contant geld ervoor kan zorgen dat het vertrouwen er in afneemt en dat het oneerlijk was voor mensen die niet gewend zijn aan elektronische betalingen.

Populairder

De waarschuwing komt nu betalingen via Alipay en WeChat steeds populairder worden. De digitale betalingen zijn geaccepteerd bij bijvoorbeeld het openbaar vervoer, maar ook bij café’s. Door het gemak van de betalingen hebben sommige verkopers besloten om geen contant geld meer aan te nemen.

“Elektronische betalingen hebben ons een nieuwe manier om te betalen gegeven, maar moeten betalingen met contant geld niet vervangen”, aldus de bank. “De praktijk kan een tweede natuur worden en mensen kunnen het vertrouwen in cash verliezen.” Zeker voor ouderen en mensen in minder ontwikkelde delen van het land is dit oneerlijk, omdat zij moeite hebben met het leren kennen van elektronische betalingen.

Nederland

Ook in Nederland is contant geld steeds minder populair. In 2017 werd er nog slechts bij 45 procent van de geldtransacties bij verkooppunten in Nederland met contant geld betaald, meldde de NRC destijds. En ruim de helft van alle bankpasbetalingen is sinds juni dit jaar contactloos.

Maar contant geld weigeren is in Nederland helemaal niet illegaal, aldus de Rijksoverheid. Niemand is verplicht om wettige betaalmiddelen te accepteren, wat betekent dat contant geld (en ook de pinpas of een creditcard) geweigerd mag worden. Wel moet een winkelier aangeven welke betaalmiddelen er niet geaccepteerd worden.