‘Tinder ontslaat werknemers die moederbedrijf aanklaagden’

Diverse werknemers van Tinder zijn deze week ontslagen. Het gaat om werknemers die moederbedrijf Match Group voor 2 miljard dollar aanklaagden. Dat stelt een bron die dicht bij de werknemers staat tegenover The Verge. Onder meer vice-president van marketing en communicatie Rosette Pambakian is ontslagen.

Een woordvoerder van Match, Justine Sacco, wil de namen van de ontslagen werknemers niet bevestigen. Ze zegt wel dat “een aantal” werknemers, waaronder Pambakian, ontslagen zijn omdat ze “niet aan hun verantwoordelijkheden konden voldoen”. De werknemers werden in augustus geschorst, wat betekent dat ze niet mochten werken maar wel salaris kregen.

Seksuele intimidatie

Pambakian stelde in de rechtszaak dat voormalig Tinder-CEO Greg Blatt haar seksueel misbruikt had. Na haar ontslag stuurde ze een e-mail naar Mandy Ginsberg, CEO van Match Group, en Elie Seidman, CEO van Tinder. Daarin stelt ze het slachtoffer te zijn van “doorlopende intimidatie en wraak”, in de hoop haar “te dwingen om ontslag te nemen”.

The Verge wist een kopie van die e-mail via een bron dichtbij Pambakian in handen te krijgen. In de e-mail staat verder dat het ontslag te maken had met de beschuldigingen van seksuele intimidatie van Pambakian tegenover Blatt, en dat ze nooit over ondervraagd was over die claims.

Verder claimt ze dat Match haar een dag voordat ze haar opties in het bedrijf kon laten uitbetalen had ontslagen. Daarnaast noemt ze een overeenkomst waardoor ze gedwongen werd om zich terug te trekken uit de rechtszaak van Tinder-mede-oprichter Sean Rad, en dat ze “weigerde om een overeenkomst voor niet-afkoop te ondertekenen, waardoor ik niet in het openbaar kon praten over mijn ervaringen in ruil voor compensatie”.

Reactie Ginsberg

Ginsberg ontkent in een eigen e-mail – ook in handen van The Verge – alle aantijgingen en stelt dat het bedrijf Blatt al onderzocht had wegens eerdere claims van seksuele intimidatie. Pambakian zou zelf geen claim hebben ingediend, aldus Ginsberg.

Ook stelt Ginsberg dat de opties van Pambakian “al versneld zijn en in je account moeten komen, samen met de andere billijkheidsrechten die sinds augustus uitbetaald kunnen worden”. De genoemde overeenkomst zou standaard zijn en er “zit geen geheimhoudingsverklaring in, en we hebben je nooit geprobeerd te dwingen een geheimhoudingsverklaring te tekenen.”

Rechtszaak

Het moederbedrijf van Tinder werd in augustus dit jaar aangeklaagd wegens misleiding. Werknemers en mede-oprichters van de dating-app stellen dat Match financiële informatie gemanipuleerd zou hebben om de waardering van de app te verlagen. Ook zouden ze op illegale wijze aandelen van werknemers wegnemen.

Wat de rol van Pambakian wordt in deze rechtszaak, is onbekend nu ze zich terug heeft moeten trekken uit de zaak.