Nieuwe uitdaging voor autonome auto’s: kangoeroes

autonome auto's, kangaroe

In Nederland kunnen we het ons bijna niet voorstellen, maar in Australië is het een groot probleem: kangoeroes op de weg. In het land begint binnenkort een proef met autonome auto’s, om te ontdekken hoe ze om kunnen gaan met de dieren die de weg over springen. Dat meldt Mashable.

De bedoeling is dat er in de komende jaren autonome auto’s de weg op gaan in het land. Maar dan moet je wel kunnen voorkomen dat er een kangoeroe aangereden wordt, gezien dat zowel voor het dier als voor de passagiers een gevaar is. Om die reden komt er een proef in de staat New South Wales.

De staat claimt dat het de eerste proef is met een autonome ‘ute’ – een pick-up truck, stelt The Daily Liberal. De proef vindt plaats rondom te stad Dubbo. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een Toyota Hilux, die aangepast wordt met autonome technologie van het Britse bedrijf Conigital. Het moet acht maanden duren voor het voertuig klaar is. De proef zelf duurt een jaar.

Kangoeroes

De bedoeling is dat de auto informatie gaat verzamelen over de bewegingen van kangoeroes. Kangoeroes zijn een groot probleem in Australië: in 2018 waren er al 16.000 botsingen. In totaal vielen er twee doden. Volgens de overheid is de huidige autonome technologie nog niet in staat om te reageren op de onvoorspelbare bewegingen van de dieren.

Probleem is dat het dier niet loopt, maar springt. Autonome systemen gebruiken de grond om te bepalen waar obstakels zijn. Maar een kangoeroe die door de lucht springt, komt niet genoeg op de grond terecht. En daardoor herkent de auto hem niet als een obstakel.