Nieuwe Bluetooth-versie vindt je apparaat tot op de centimeter nauwkeurig

Bluetooth 5

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft een nieuwe versie van Bluetooth aangekondigd. Het gaat om versie 5.1, waarmee het mogelijk wordt om apparaten met de verbinding tot op de centimeter nauwkeurig te lokaliseren.

Op dit moment zijn er twee categorieën waar locatiediensten met Bluetooth in vallen: proximity-oplossingen en positioning-systemen. De proximity-oplossingen van nu kunnen begrijpen wanneer twee apparaten bij elkaar in de buurt zijn en hoe ver ze van elkaar verwijderd zijn.

In de nieuwe versie van het systeem komt er echter een optie om ook te begrijpen in welke richting het signaal gaat. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk voor een oplossing om je te laten weten dat een apparaat in de buurt is, maar ook om aan te geven in welke richting dat apparaat zich bevindt.

Nauwkeuriger

Het huidige systeem kan daarnaast met positioning-systemen tot op de meter nauwkeurig aangeven wat de fysieke locatie van een apparaat is. Met de nieuwe versie wordt dit echter flink verbeterd en kunnen systemen tot op de centimeter nauwkeurig aangeven waar een device is.

De nieuwe functie die dit allemaal mogelijk maakt zit in Bluetooth 5.1, dat vandaag beschikbaar is voor ontwikkelaars.