Neurowetenschappers kunnen beslissingen voorspellen via hersenactiviteit

Breinactiviteit, hersenactiviteit

Australische wetenschappers zijn in staat om aan de hand van hersenactiviteit simpele keuzes die je maakt 11 seconden voor je die bewust hebt verklaard te voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek va de Universiteit van South Wales in Australië, meldt Quartz.

In het onderzoek werden veertien deelnemers in een fMRI-machine geplaatst. Ze kregen twee patronen te zien, eentje met rode horizontale strepen en eentje met groene verticale strepen. De deelnemers kregen maximaal 20 seconden om tussen de twee patronen te kiezen.

Nadat ze een beslissing hadden gemaakt, drukten ze op een knop en hadden ze tien seconden om het patroon zo goed mogelijk te visualiseren. Daarna kregen ze de vragen “wat stelde je je voor?” en “hoe levendig was het?”. De deelnemers beantwoordden de vragen door op knoppen te drukken.

Resultaten

Door de fMRI te gebruiken om hersenactiviteit te monitoren en machine learning te gebruiken om te neuro-afbeeldingen te analyseren, konden de onderzoekers voorspellen welke patronen de deelnemers kozen, 11 seconden voordat ze die beslissing bewust hebben genomen. Ook konden ze voorspellen hoe levendig de deelnemers die keuze konden verbeelden.

Joel Pearson, de hoofd-auteur van het onderzoek en cognitieve neurowetenschappelijk professor, zei dat het onderzoek suggereert dat er delen van gedachten onbewust bestaan voordat ze bewust worden. “Een beetje als onbewuste hallucinaties.”

“Als beslissingen worden gemaakt over waar je over moet denken, kiest het uitvoerende deel van je brein het gedachtenspoor dat sterker is. In andere woorden: als eerder bestaande hersenactiviteit past bij een van je keuzes, dan is de kans groot dat je hersenen die optie kiezen omdat het geboost wordt door eerder bestaande activiteiten.”

Onbewuste gedachten

Het onderzoek heeft impact op hoe we oncomfortabele gedachten begrijpen. Pearson denkt namelijk dat de resultaten verklaren waarom je wanneer je ergens aan denkt je meer gedachten krijgt over het onderwerp. Het creëert namelijk een positieve feedback loop.

Ook suggereert het onderzoek dat onwelkome visualisaties – bijvoorbeeld die je ervaart bij PTSS – beginnen als onbewuste gedachten.

Foto: Shutterstock.com