Mede-oprichter Facebook roept FTC op om bedrijf op te breken

Facebook

Chris Hughes was in 2002 één van de mensen die hielp met het bouwen van Facebook. Nu roept de mede-oprichter in een groot opiniestuk in The New York Times op om het gigantische bedrijf op te breken. Hij stelt dat CEO Mark Zuckerberg veel te veel macht heeft gekregen.

Facebook is tegenwoordig veel meer dan het sociale platform waar het ooit mee begon. Inmiddels heeft het ook Instagram en WhatsApp in handen, waardoor het volgens Hughes een monopolie is geworden. “De invloed van Mark Zuckerberg is onthutsend, en veel groter dan wie dan ook in de private sector of de overheid.”

“Mark is een goed, vriendelijk persoon. Maar ik ben boos dat zijn focus op groei hem heeft geleid tot het opgeven van beveiliging en beleefdheid in ruil voor kliks”, aldus Hughes. Ook zegt hij teleurgesteld te zijn in zichzelf en het vroege team, omdat ze niet beter na hadden gedacht over de potentiële invloed van het News Feed-algoritme.

Hughes was namelijk degene die die news feed bedacht heeft. In 2007 verliet hij het bedrijf echter en in 2012 liet hij zijn aandelen in Facebook uitbetalen. Toch voelt hij zich nog altijd verantwoordelijk over de huidige problemen. Daarnaast is hij bang dat Zuckerberg zich omringt heeft met mensen die hem naar de mond praten, en geen kritiek geven.

Opbreken Facebook

Hughes stelt dat de Amerikaanse overheid nu actie moet gaan ondernemen, en dan specifiek op twee punten. Allereerst moet Facebook opgebroken worden, door de overnames van Instagram en WhatsApp ongedaan te maken. Daardoor moet er volgens Hughes weer echte concurrentie komen op het gebied van sociale media.

Daarnaast is volgens Hughes een nieuwe organisatie nodig die tech-bedrijven reguleert. Allereerst moet die organisatie de privacy van burgers beschermen, waarbij hij de Europese privacywetgeving AVG als voorbeeld noemt. Ook moet de organisatie richtlijnen opstellen voor wat acceptabele uitspraken zijn op sociale media, om haatzaaien en nepnieuws tegen te gaan.

Volgens Hughes moet er echter wel snel gehandeld worden. Facebook heeft namelijk als doel om Instagram, WhatsApp en Facebook te integreren. En zodra dat gebeurt, is het een stuk moeilijker om de drie diensten weer op te splitsen.

Reactie

Nick Clegg, het hoofd van communicatie bij het sociale medium, heeft via CNBC gereageerd op het opiniestuk van Hughes. Hij stelt dat het bedrijf accepteert dat succes met verantwoordelijkheid komt.

“Maar je kunt verantwoordelijkheid niet afdwingen door op te roepen tot het opbreken van een succesvol Amerikaans bedrijf. De verantwoording van tech-bedrijven kan alleen bereikt worden door de introductie van nieuwe regels voor het internet. Dat is exact waar Mark Zuckerberg om heeft gevraagd. Hij ontmoet overheidsleiders deze week om daar verder over te praten.”

Zuckerberg heeft inderdaad eerder opgeroepen voor meer regulatie van tech-bedrijven. Hughes denkt echter dat dit een poging is om te voorkomen dat regelgevers het bedrijf gaan opbreken. “Facebook is niet bang voor een paar extra regels. Het is bang voor een antitrust-zaak en de soort verantwoordelijkheid dat echte overheidstoezicht met zich meebrengt.”

Foto: Shutterstock.com