Komen er straks overal 5G-zendmasten in Nederland te staan?

5G

De uitrol van 5G komt steeds dichterbij, wat betekent dat providers en de overheid druk bezig zijn met de voorbereiding hiervan. De overheid wil met name dat er een grote dekking komt en de hoge snelheid gegarandeerd wordt. Daarom verplicht het gemeenten om mee te werken aan de aanleg van 5G-zendmasten in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten, schrijft het AD.

De verplichting om aan deze ontwikkeling mee te werken, staat in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie hoopt dat met de vele antenne-installaties er ook supersnel internet gegarandeerd wordt in drukke gebieden.

De zogenaamde small cells moeten overal geplaatst worden, zoals bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen. Dat in tegenstelling tot nu: de antennes worden nu veelal onzichtbaar in straatmeubilair verwerkt, en dan ook nog eens op kleine schaal. Maar met het wetsvoorstel komen er meer mogelijkheden om de antennes te plaatsen.

Door zoveel nieuwe antennes te plaatsen – er komen vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij – moet het mogelijk worden om nieuwe diensten aan te bieden. Hierbij worden bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s genoemd, die een internetverbinding nodig hebben om met elkaar te communiceren.

Proeven

Hoewel 5G nog uitgerold moet worden, worden er al allerlei proeven mee gedaan. KPN test bijvoorbeeld de ‘Mimo-techniek’ bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, waarmee grote hoeveelheden data gerichter naar specifieke plekken gestuurd kunnen worden.

VodafoneZiggo maakte vorige week bekend de eerste 5G-verbinding te hebben gemaakt in Maastricht. Het gaat om een test om ervaring op te doen met de nieuwe technologie en de diensten die het mogelijk maakt. Heb je een 5G-toestel en ben je bij het teststation in de buurt, dan kun je al verbinding maken met het snellere internet.

Foto: Shutterstock.com