Het nieuwe Google News bevat alles wat een goede nieuwsapp nodig heeft

Elger van der Wel

Het nieuwe Google News combineert overzicht en verdieping en probeert filterbubbles te voorkomen.

Over de reeks aankondigingen die Google afgelopen dinsdag deed, tijdens de start van Google I/O, zou ik minstens vijf columns kunnen schrijven. Wie weet doe ik dat ook nog wel, maar voor deze week heb ik één onderwerp uitgekozen om wat dieper op in te gaan: Google News. Met een groot redesign heeft deze app namelijk alles in handen om de beste nieuwsapp die er is te worden.

Elger van der WelElger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over Google NewsGoogle News is ooit begonnen als een dienst om al het nieuws dat Google indexeert gebundeld aan te bieden. Zo kun je makkelijk opzoeken wat allerlei media schrijven over een bepaald onderwerp en krijg je tevens de belangrijkste artikelen of onderwerpen van dat moment, eventueel binnen een specifieke categorie, aangeboden. Dat is opzich een interessante manier om te zien wat er allemaal speelt, maar het is vooral een hele grote berg artikelen die over je worden uitgestort. Daardoor is het niet echt een hele prettige dienst om als standaard nieuwsapp te gebruiken.

Overzicht én verdieping

De makers van Google News hebben daarom nagedacht over wat een goede nieuwsapp zou moeten doen: hij moet een snel overzicht bieden van het nieuws van dat moment, maar moet tegelijkertijd context en verdieping bieden als gebruikers daarin geïnteresseerd zijn. Daarnaast wil je de nieuwsselectie afstemmen op je gebruiker, maar ook iedereen het belangrijkste nieuws van dat moment aanbieden en vooral geen filterbubbels creëeren. Het is ontzettend lastig om dit allemaal in één app te vangen en toch denk ik dat Google met het nieuwe Google News een heel eind komt. Vooral door heel veel gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, want het is en blijft Google.

Het begint al met wat je ziet als je de app opent. Je krijgt dan een ‘Today’s briefing’ die altijd bestaat uit 5 berichten. Erg overzichtelijk voor een gebruiker, omdat het aantal headlines beperkt is en je ook precies weet dat je, elke keer als je Google Nieuws opent, zo’n lijstje te zien krijgt. De berichten zijn een mix van belangrijk nieuws, lokaal nieuws en nieuws dat past bij je interesses. Er wordt ook netjes vermeld in welke categorie de verschillende artikelen vallen, zodat je begrijpt waarom je dit te zien krijgt.

Full coverage

Door direct foto’s en video’s toe te voegen bij ieder artikel, is het geheel ook visueel aantrekkelijk en makkelijk te scannen. Vanuit een nieuwsbericht kun je uiteraard doorklikken naar het artikel, maar je kunt ook een aparte pagina openen met ‘Full coverage’ en daar wordt Google Nieuws pas echt interessant.

Je krijgt dan namelijk allerlei soorten berichtgeving gegroepeerd aangeboden: de belangrijkste nieuwsartikelen, lokale berichtgeving, analyses, factchecks, opinie-artikelen, veelgestelde vragen, video’s en zelfs tweets. In plaats van dat Google zegt: “dit is er allemaal over geschreven, veel plezier ermee”, groeperen ze de content die beschikbaar is, zodat je je echt in een onderwerp kunt verdiepen. Een hele interessante functie is ook een tijdlijn, waarin je aan de hand van eerdere berichtgeving kunt zien hoe nieuws van dit moment in het grotere plaatje past.

Google News

Bij alles geldt natuurlijk dat je als gebruiker door kunt klikken naar een artikel, zodat je het bij de bron kunt lezen. Daarbij speelt Google AMP een belangrijker rol. AMP is Google’s technologie voor snel ladende webpagina’s, die door steeds meer uitgevers wordt omarmd. Dankzij AMP hebben de artikelen een leesbaar en clean uiterlijk, maar laden ze ook direct. Daardoor krijgt Google News de snelheid van een native app, terwijl het artikelen van allerlei websites toont. Zonder AMP laden de artikelen te traag om de app succesvol te maken; dan is hij gewoon niet prettig in gebruik. Ik ben wat dat betreft ook benieuwd hoeveel voorkeur de algoritmes van Google hebben voor AMP-pagina’s.

Subscriptions by Google

In de app kun je als gebruiker je voorkeuren aangeven tijdens het gebruik. Wil je meer of juist minder lezen over een bepaald onderwerp of van een bepaalde titel, dan kun je dat simpelweg aanklikken. Ook kun je je op specifieke media abonneren. En daar wordt het extra interessant, want dankzij Subscriptions by Google kun je straks direct in de app een betaald abonnement afsluiten bij een krant, magazine of website.

Tegelijkertijd kun je je bestaande abonnementen koppelen aan Google News, zodat je de content van die titels ook zonder gedoe in Google News kunt lezen.

Google News

Algoritmes

De grote vraag is vooral hoe Google News in de praktijk gaat werken. Omdat de hele app wordt aangestuurd door algoritmes valt of staat het succes bij hoe goed die werken. Bundelt de app alle artikelen en video’s over een onderwerp goed en maakt hij een juiste selectie voor ‘Today’s briefing’? Als dat zo is, kan Google News voor veel mensen wel eens de go-to-nieuwsapp worden, zeker voor Android-gebruikers, omdat de app op die toestellen standaard geïnstalleerd wordt.

Algoritmes worden nog bepalender voor het nieuws dat mensen aangeboden krijgen Het komende jaar zullen we gaan zien of het verkeer vanuit Google News groeit. En komen we er ook achter of de algoritmes goed zijn in het aanbieden van een rijk assortiment aan bronnen of ze juist bepaalde voorkeuren gaan voortonen.

Dat gaat sowieso het grote kritiekpunt worden op Google News, zeker als de app door dit redesign populairder wordt: niemand weet hoe de algoritmes precies werken. En die algoritmes worden, ondanks het feit Google juist een divers nieuwsaanbod wil nastreven, nog bepalender voor het nieuws dat mensen aangeboden krijgen.