Superrijken gaan 1 miljard dollar investeren in schone energie

Een groep van twintig superrijken gaat 1 miljard dollar investeren om technologie te ontwikkelingen voor schone energie. Het investeringsfonds, Breakthrough Energy Ventures, wordt vandaag officieel aangekondigd, meldt Quartz. Achter het geld zitten onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates, Alibaba-oprichter Jack Ma en SAP-oprichter Hasso Plattner.

Ook Richard Branson (Virgin) en Jeff Bezos (Amazon) zijn bij het fonds betrokken. Zij gaan het geld de komende twintig jaar investeren in de commercialisatie van technologieën die kan bijdragen aan het opwekken of opslaan van groene energie. Tegen Quartz zegt initiatiefnemer Gates dat hij verbaasd is dat innovatie niet vaker gezien wordt als een optie om klimaatverandering tegen te gaan.

Investeren in groene energie is volgens Gates een lastige markt. In tegenstelling tot informatietechnologie is het risico dat het geld niet terugverdiend wordt groter. Om daadwerkelijk energie op te wekken die groen, betrouwbaar en goedkoop is, is volgens hem dan ook veel meer dan 1 miljard dollar nodig.

Breakthrough Energy Coalition

Het investeringsfonds is onderdeel van de Breakthrough Energy Coalition. Dit samenwerkingsverband werd een jaar geleden door Gates aangekondigd.

Het doel van de coalitie is zowel de ontwikkelingen van schone energie versnellen als winst maken. Het samenwerkingsverband richt zich op vijf gebieden: elektriciteit, transport, landbouw, fabricage en gebouwen.