Numrush

10 onmisbare slimme gadgets voor als je op wintersport gaat

Het is bijna Kerst en dat betekent dat de komende maanden heel veel Nederlanders de kou gaan trotseren op de door sneeuw bedolven bergen. Ondanks dat je de meeste ski- of snowboardgadgets niet het hele jaar door kunt gebruiken, kunnen ze toch erg handig zijn als je wat meer uit je wintersportvakantie wilt halen. Daarom hebben we de tien meest onmisbare en slimme ski-/snowboardaccessoires op een rijtje gezet.

1. AirDog: Drone die je automatisch volgt

De AirDog is een kleine opvouwbare drone die tegen een stootje kan. Maar het meest speciale aan het vliegende apparaat is het feit dat hij je kan volgen terwijl jij aan het skiën of snowboarden bent. Je kunt de drone voorzien van een GoPro-camera zodat de AirDog indrukwekkende beelden kan schieten terwijl jij je volledig op de piste focust.

De AirDog wordt geleverd met een speciaal polsbandje. Deze functioneert als afstandsbediening, waarmee je de AirDog aan kunt sturen. Daarnaast is de polsband voorzien van allerlei sensoren zodat de AirDog precies weet waar je bent en je makkelijk kan volgen. Noodzakelijk volgens het team achter de drone, want GPS is niet accuraat genoeg.

De drone verschijnt in februari 2016 en kost ongeveer 1.600 dollar.

2. Oakley Airwave: Google Glass voor op de piste

Deze slimme wintersportbril van Oakley zorgt ervoor dat jij als skiër of snowboarder altijd beschikking hebt over de informatie die je op dat moment nodig hebt. In de Airwave zit namelijk een soort van projectielens ingebouwd, die,net als Google Glass, direct informatie op je oog projecteert. Op deze manier kun je zien hoe snel je gaat, hoever je bent afgedaald of hoe je sprongen zijn.

Je kunt de slimme bril via wifi of Bluetooth verbinden met je smartphone; zo kun je ook direct via de bril muziek selecteren die je wilt beluisteren, telefoongesprekken beantwoorden, je navigatie regelen of notificaties bekijken die je binnenkrijgt.

Goedkoop is de slimme wintersportbril niet: je betaalt minimaal 650 dollar. De bril is wel direct te koop.

3. BearTek: slimme handschoenen die je nooit af hoeft te doen

Als een bril van meer dan 600 dollar iets boven jouw budget ligt voor een jaarlijkse trip naar de bergen, zijn de slimme handschoenen van BearTek misschien een goed compromis. Naast je handen lekker warm houden, maken de handschoenen verbinding met je smartphone via Bluetooth. Op deze manier kun je telefoongesprekken beantwoorden, muziek afspelen en zelfs je GoPro-camera aansturen zonder je handschoenen af te hoeven doen.

De handschoenen gaan maar liefst 80 uur mee, voordat ze weer opgeladen moeten worden Ze zijn te koop vanaf 180 dollar, maar zijn duurder (280 dollar) als je beide modules wilt hebben om zowel je GoPro-camera te bedienen als je smartphone.

4. GoPro Hero 4: Klein, maar indrukwekkend beeld

Over GoPro-camera’s gesproken, geen sportvakantie is compleet zonder een goede actiecamera. De meest recente versie van de GoPro, de Hero 4, is ontzettend klein, kan tegen een stootje en produceert indrukwekkende beelden.

De camera kan met een full-HDresolutie (1080P) en 60 beelden per seconden opnemen. Dit zorgt niet alleen voor een scherp beeld, maar ook voor vloeiende bewegingen. Ideaal voor beelden van jouw ski- of snowboardafdalingen. De verbeterde batterij zorgt ervoor dat je twee uur nonstop kunt opnemen.

Met de bijbehorende smartphone-app kun je overigens heel gemakkelijk jouw videobeelden terugzien. De camera kost 220 euro.

5. Digitsole: Nooit meer koude voeten

Nu je alles in huis hebt om jezelf goed vast te leggen is het belangrijk om te bedenken of die kou in de bergen eigenlijk wel iets is voor jou. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over koude voeten: de Digitsole kun je namelijk gemakkelijk gebruiken om je voeten warm te houden. Via de bijbehorende app kun je de inlegzolen via Bluetooth aansturen, zodat ze continu op de ideale temperatuur zijn.

De zolen zijn waterbestendig (IP5), flexibel en niet veel dikker dan normale inlegzolen. Het enige nadeel is dat je ze dagelijks op moet laden, want de zolen gaan maar zeven uur mee.

De slimme zolen zijn te koop voor 200 dollar. Naast het verwarmen van je voeten houden ze ook bepaalde statistieken bij, maar niet specifiek voor wintersporten.

6. Garmin Fenix 3: De ideale smartwatch op de piste

Hoewel smartwatches nog niet razend populair zijn, hebben fanatieke sporters altijd al baat gehad bij een horloge dat prestaties bijhoudt. De Garmin Fenix 3 is daarom een lieveling van fanatieke sporters en ook geschikt om mee te nemen in de bergen. Dankzij de ingebouwde GPS kun je bijvoorbeeld heel accuraat je positie bijhouden zonder je smartphone mee te nemen. Het horloge houdt levert je daarnaast je VO2 Max: een indicator van jouw conditie.

De oplaadbare batterij gaat 20 uur mee als je het GPS-signaal continu gebruikt. Het horloge is waterdichter dan veel andere slimme horloges; je kunt de Garmin Fenix 3 tot 100 meter onderwater gebruiken.

Het goedkoopste model van de Garmin Fenix 3 kost 479 euro. Voor 529 euro heb je een combinatiepakket met een hartslagmeter die je om je borst draagt.

7. CHIPS: Muziek luisteren in je favoriete helm

Veel ski- en snowboardhelmen hebben standaard ruimte voor audiospeakers aan de zijkanten. De CHIPS van Outdoor Tech is dan ook niet een bijzonder slim apparaat: het zijn twee oortjes die je via bluetooth op ieder apparaat aan kunt sluiten, maar wel erg handig. Op deze manier kun je gemakkelijk telefoongesprekken aannemen of muziek beluisteren zonder je smartphone uit je zak te hoeven halen.

Op zowel het linker als rechter oor zitten knoppen verwerkt om telefoongesprekken op te nemen of je muziek aan te passen. De CHIPS kosten 130 dollar en zijn te bestellen via de website van Outdoor Tech.

8. TRACE: Verzamel belangrijke data met deze kleine sensor

De TRACE is een kleine sensor die je gemakkelijk op je snowboard of ski’s kunt plakken. De sensor houdt gegevens bij over onder meer je locatie, hoogte, sprongen en snelheid. De batterij van de sensor is groot genoeg om de TRACE een dag mee te laten gaan als je aan het skiën of snowboarden bent.

Als je gebruikmaakt van een GoPro-camera kun je de TRACE ook gebruiken om automatisch je geschoten materiaal te sorteren. Op basis van jouw gegevens kan de TRACE zien wanneer je bijvoorbeeld een sprong hebt gemaakt en sorteert hij automatisch de bijbehorende beelden.

Via de bijbehorende app kun je daarnaast allerlei statistieken bekijken. De TRACE kost 200 dollar en is te bestellen via de website van de slimme sensor.

9. XON SNOW-1: Slimme bindings voor fanatieke snowboarders

XON is een bedrijf dat zich volledig richt op het verbeteren van je snowboardervaring. Hun meest recente product, de XON SNOW-1, zijn slimme snowboardbindings die, naast het goed vasthouden van je schoenen, allerlei data verzamelen over jouw snowboardcapaciteiten.

De slimme bindings maken verbinding via Bluetooth met een speciale app op je smartphone. Op deze manier kun je de gegevens makkelijk inzien en kijken waar je jezelf eventueel kunt verbeteren: de app geeft namelijk tips op basis van hoe je snowboardt.

XON maakt daarnaast een speciale videocamera voor snowboardfanaten, met als extra functie dat je de gegevens van de slimme bindings over de video kunt weergeven. Op deze manier kun je precies zien wat bewegingen voor effect hebben op jouw snowboardrit.

Eerder schreef Johan ook al een uitgebreid artikel over de slimme bindings.

10. GogglePal: Maak van iedere wintersportbril slim

Na een geslaagde crowdfundingcampagne kunnen consumenten nu de GogglePal bestellen. Qua opzet lijkt het apparaat erg op de Oakley Airwave-bril. Het voordeel van de GogglePal is echter dat je de projectielens op iedere wintersportbril kunt monteren en hierdoor is het product een stuk minder kostbaar dan de Airwave.

Ook qua opzet is het team achter de GooglePal erg ambitieus, naast dat het apparaat de standaard gegevens — zoals snelheid, locatie en notificaties — weergeeft, willen zij het ook mogelijk maken om via augemented reality spellen te spelen. Zo hebben ze bedacht dat de GogglePal een laag over de werkelijkheid heen projecteert, zodat je bijvoorbeeld op je ski’s of snowboard bepaalde munten kan verzamelen. Als meer personen gebruikmaken van de GogglePal kun je dit soort spellen ook in competitief verband spelen.

De GogglePal kost ongeveer 140 dollar, en is te bestellen via deze website. Het is echter nog niet bekend wanneer ze precies geleverd gaan worden.