103 Amerikaanse Uber-chauffeurs aangeklaagd wegens aanranding of misbruik

Maar liefst 103 Uber-chauffeurs in Amerika zijn aangeklaagd vanwege aanranding of het misbruiken van hun passagiers. Dit gebeurde allemaal in de afgelopen 4 jaar, blijkt uit onderzoek van CNN. 31 chauffeurs zijn veroordeeld voor misdaden als het ongewenst aanraken van mensen en verkrachting. In 18 zaken kwam de aanklacht te vervallen of werden chauffeurs onschuldig verklaard.

Hoeveel chauffeurs van Uber of vergelijkbare diensten zich schuldig hebben gemaakt aan aanranding, is niet publiekelijk bekend. CNN deed zijn analyse dan ook op basis van politierapporten, rapporten van de federale rechter en databases van lokale rechtbanken in 20 grote Amerikaanse steden.

In een van de zaken liet een vrouw uit Miami haar kinderen bij hun oma, zodat ze naar een kroeg kon met een vriend. Ze nam een Uber naar huis toe. Naar eigen zeggen verloor ze onderweg het bewustzijn en werd ze de volgende ochtend wakker. Haar broek en ondergoed lagen op de vloer.

De chauffeur zou haar haar appartement in hebben gedragen, de vrouw op het bed hebben gegooid en haar seksueel misbruikt hebben. “Je lift eigenlijk gewoon mee met vreemden”, zegt de vrouw tegenover CNN. “Hoeveel mensen moeten aangerand worden voor er iets gedaan wordt?”

Verkrachting

Het is niet voor het eerst dat de taxidienst gelinkt wordt aan seksueel ongewenst gedrag. Een Indiase chauffeur werd in 2015 bijvoorbeeld veroordeeld voor het verkrachten van een passagier. En een oud-werknemer beschuldigde het bedrijf van seksuele intimidatie.

Overigens vond CNN bij zijn onderzoek ook 18 beschuldigingen aan het adres van chauffeurs van Lyft.