#10jaarhashtags: 125 miljoen hashtags per dag en een half miljard #FollowFriday’s

Hashtag

#GameofThrones, #ThrowbackThursday, #FollowFriday. De hashtag is tegenwoordig niet meer weg te denken als het om social media gaat. Maar wist je dat het bekende symbool pas tien jaar gebruikt wordt om Twitter-berichten over een onderwerp gemakkelijk vindbaar te maken? Chris Messina, in die tijd in dienst van Google, tweette precies een decennium geleden als eerste over de hashtags.

Messina gaf toen een advies aan een andere gebruiker die op Twitter verslag deed van bosbranden in Californië. Messina gaf het idee dat het gemakkelijker werd voor geïnteresseerden om zijn tweets te vinden als hij de hashtag #sandiegofires gebruikte. En dat werkte. Messina schreef er een blog over en sindsdien is de hashtag een ding.

Cijfers

De hashtag is tegenwoordig ontzettend populair. Grappig, want volgens Bright zag Twitter in eerste instantie weinig in de vondst. Daar hebben ze zich toch flink in vergist, want nu worden er wereldwijd dagelijks 125 miljoen hashtags gedeeld. De meest gebruikte van dit jaar werd zelfs 300 miljoen keer gebruikt, maar Twitter wil niet zeggen welke dat precies is.

Een van de meest gebruikte hashtags is #FollowFriday, die op 16 januari 2009 voor het eerst gebruikt werd. Inmiddels hebben we met zijn allen een half miljard #FollowFriday’s de wereld in gestuurd. Maar ook awardshows en sportevenementen leveren veelgebruikte hashtags op. Denk bijvoorbeeld aan #MTVHottest, #MTVStars, #KCA, #iHeartAwards en #BestFanArmy. Dat zijn de vijf meest gebruikte hashtags voor awardshows en ze werden in totaal ruim 3 miljard keer gebruikt.

Natuurlijk wordt er ook op het gebied van televisieseries veel gebruik gemaakt van hashtags. Hier doen we het vooral om ons eigen commentaar onder de aandacht te brengen van andere Twitteraars. Dat doen we vooral met #TheWalkingDead. Gaat het over films, dan gebruiken we vooral #StarWars.