Numrush

De 15 beste verborgen features van iOS7

Vaak zie je verschillende functies pas, als je je nieuwe telefoon al een tijdje hebt. Omdat het zonde is om niet direct al gebruik te maken van alle beschikbare functies, geven we hier een overzicht van de 15 beste verborgen functies van iOS7!

1. Tijdsaanduidingen

Een van de meest frustrerende dingen aan Message (iMessage) van iOS is het ontbreken van tijdsaanduiding. In plaats van een tijdstip van verzenden bij ieder bericht, was het alleen mogelijk om het begin van een gesprek te kunnen zien. In iOS7 kun je voor ieder bericht exact zien hoe laat het verstuurd en ontvangen is door de berichten naar links te swipen.

2. Maak je eigen ringtone

Hoewel telefoons al jaren niet meer verkocht worden op de aanwezigheid van nieuwe ringtones, weerhield dit Apple er niet van om hun nieuwe set ringtones trots te presenteren op de launch van de iPhone 5s en 5c.  Naast nieuwe deuntjes heeft ook het trillingsmenu een visuele update gehad. Verborgen in het Geluiden-menu kun je via ‘Maak nieuwe trilling’ je eigen ritme maken.

3. Zoeken met Siri

Hoewel je altijd al hebt kunnen zoeken met Siri, worden nu de resultaten een stuk slimmer gepresenteerd. Wanneer je Siri vraagt een afbeelding te zoeken, worden direct de topresultaten van Bing getoond, binnen de interface van Siri. Ook kun je zoeken naar tweets op een specifieke naam of onderwerp. Alle eerdere functies van Siri zijn uiteraard ook nog beschikbaar.

4. Gebruik Safari om geen enkele url te missen

Waarom deze functie beschikbaar in in het Bladwijzer-menu van Safari, we zullen het nooit weten. Als op het @symbool klikt binnen Bladwijzers, krijg je een overzicht van alle tweets van uit je Twitterfeed die een url bevallen. Zo kun je snel een idee krijgen van wat gedeeld wordt door je collega’s zonder door een hele berg tweets heen te moeten werken.

5. Leer Siri de uitspraak van bepaalde woorden

Heb je een ongebruikelijke naam, dan heb je vast vaak gelachen om de pogingen van Siri om een woord uit te spreken wat niet in het woordenboek staat. Met iOS7 kun je Siri de uitspraak van woorden leren. Zeg ‘That’s not how you pronounce that’, doorloop een kort menu en als het goed is, weet Siri voor de volgende keer hoe je dat ene woord uitspreekt.

6. Maak alles waterpas

Een bijzondere feature zit verstopt in de kompas app. Ga naar de tweede pagina van de app en je vind een minimalistische interface bestaande uit bellen. Deze bellen vertellen je of een oppervlak waterpas is of niet. Misschien gemaakt voor tijdens het klussen?

7. Ruim je homescreen op

In eerdere versies van iOS was het al mogelijk om verschillende apps te verzamelen in een map, maar pasten er slechts een beperkt aantal apps in een map. In iOS7 zijn deze restricties weggenomen, waardoor je nu een onbeperkt aantal apps in een mapje kunt zetten. Opgeruimd staat netjes!

8. Gebruik Spotlight voor (bijna) alles

Eerder alleen beschikbaar in de verre hoek van het home screen, nu is Spotlight altijd beschikbaar door middel van een swipe naar beneden. Als je snel kunt typen, is dit verreweg de snelste manier om apps, mails of contacten te vinden. In deze nieuwe versie van iOS is het niet meer mogelijk om met Spotlight te zoeken op het internet of op wikipedia. Daar zul je Siri of Safari voor moeten gebruiken.

9. Meer controle over je apps en updates

Met iOS 7 kunnen apps op de achtergrond data downloaden, zodat ze altijd up-to-date zijn wanneer je ze nodig hebt. Dit data-verbruik kan echter nogal hoog oplopen. Gelukkig heeft Apple een functie toegevoegd in het Achtergrond App Refresh menu waar je per app kunt bepalen of deze app op de achtergrond data mag downloaden of niet.

10. Pas lettergrootte en dikte aan

Apple heeft de teksten in iOS7 een stuk mooier gemaakt, maar dit is ten koste gegaan van de leesbaarheid. Heb je moeite met het lezen van teksten, dan kun je in het Toegankelijkheid-menu de functie ‘Vetgedrukte tekst’ activeren. Als je je telefoon opnieuw opgestart hebt, zijn de teksten net wat beter leesbaar. Vind je het nog steeds moeilijk leesbaar, dan kun je de grootte van het lettertype en de kleur van het gehele OS aanpassen.

11. Verminder de special effects

Standaard bewegen je achtergrond, icoontjes en labels wanneer je je telefoon beweegt. Hoewel het een leuk effect is, zijn er ook mogelijkheden om deze uit te schakelen. In het menu Toegankelijkheid kun je via ‘Verminder beweging’ deze effecten uit zetten.

12. Verbeter ongehinderd je highscores

Het Control Center (“Bedieningspaneel” in het Nederlands) is iets waar we lang op hebben moeten wachten. Speel je echter veel games op je iPhone en wil je niet per ongeluk het Control Center openen op een belangrijk moment? Dan kun je het Center blokkeren wanneer je gebruik maakt van apps. Zo kun je altijd die perfecte sprong maken om je highscore te verbeteren!

13. Automatische updates

Geen handmatige updates meer, alles gaat automatisch! Als je dat wilt ten minste. In de instellingen van de App Store kun je aangeven of je iedere app automatisch wilt updaten, alleen als er een WiFi verbinding beschikbaar is, of toch alles handmatig wilt doen.

14. Van harte gefeliciteerd!

Wanneer je je iPhone wat informatie over je zelf geeft, kan dit veel voordelen op leveren. Geef het je adres, en je kun Siri vragen om je aan iets te herinneren wanneer je thuis komt. Of je kunt vragen om relevante verkeersinformatie. Geef je iPhone je geboortedatum en je iPhone wenst je een fijne verjaardag wanneer de grote dag eindelijk daar is.

15. Zorg dat je niet gevolgd wordt

Vorig jaar heeft Apple stilletjes advertentie tracking geïntroduceerd. Dit houdt in dat je iPhone via een unieke identificatiecode gevolgd wordt om je te voorzien van relevante advertenties. Hoewel deze gegevens anoniem verzameld worden, zien sommige gebruikers liever dat er helemaal geen data verstuurd wordt. De optie om deze tracking uit te schakelen zit verborgen in het Over-menu, waar het staat onder Privacy.