Bijna tweeduizend Nederlanders zijn in 2017 het slachtoffer geworden van oplichters die zich voordeden als medewerkers van Microsoft. Dat heeft de politie gezegd op zijn website. In totaal werd er 7 miljoen euro buitgemaakt. Eén slachtoffer verloor zelfs 98.000 euro.
Het aantal slachtoffers is flink gestegen sinds 2016. Toen lag het aantal nog op 1.100 mensen, ongeveer 900 minder dan in 2017. 70 procent van de slachtoffers in 2017 waren ouder dan 50 jaar.
Methode
De criminelen bennen de slachtoffers vaak vanuit het buitenland en doen zich voor als een medewerker van Microsoft. Ze proberen de slachtoffers zogenaamd te helpen met computerproblemen. Ook beweren ze dat de computers van de slachtoffers een virus of een verlopen licentie hebben.
In werkelijkheid zorgen de criminelen er echter voor dat de slachtoffers software installeren, waarmee de criminelen toegang krijgen tot de computer. Vervolgens maken ze geld over naar zichzelf via onder meer iTunes-betaalkaarten of ontraceerbare overschrijvingen naar het buitenland via Western Union.
Volgens de politie wordt deze methode al een aantal jaar gebruikt door de oplichters. De politie adviseert om direct op te hangen als je gebeld wordt door een zogenaamde Microsoft-medewerker. De Windows-ontwikkelaar laat zijn eigen medewerkers namelijk nooit klanten benaderen.
Telefoonnummer doorgeven
Mocht je gebeld worden, dan vraagt de politie om het telefoonnummer van de oplichters aan hen door te geven. Verder roept te politie op om niet zomaar software te installeren. Zonder die software kunnen de oplichters namelijk niets.