Moneyball Madness: Ook American football teams duiken op data analyse

Mocht je het om wat voor reden nog niet gedaan hebben: ga Moneyball zien. Of lees het boek, ook in dit geval misschien nog wel beter. De revolutie van data analyse en statistiek die Billy Beane naar het honkbal bracht (en de Verenigde Staten in de ban van cijfertjes) lijkt nu ook zijn weg te hebben gevonden naar de American football competitie NFL.

Die plotsklapse interesse is niet ongemerkt voorbij gegaan en uit het niets zijn er een aantal services ontstaan om de American football teams te helpen bij hun analyses. Platformen als Football Outsiders, Advanced NFL Stats, Stats en zelfs een van sportszender ESPN helpen niet alleen de teams maar ook de fans om te gaan met de bergen data die een gemiddelde potje Football genereert.

In een recent artikel merkt The New York Times op dat het misschien niet duidelijk is welke diensten in welke maten worden gebruikt door de teams, maar dat ze worden ingezet buiten kijf staat. Het zou de teams namelijk in staat stellen om real time hun data te analyseren, bestuderen en hun speelstijl aan te passen.

Hoewel het belangrijk is om te benadrukken dat American football een hele andere sport is dan honkbal, is het opmerkelijk om te zien hoe snel de sport in de afgelopen maanden de data en statistiek is gaan omarmen. Want ook in het “klassieke” voetbal worden spelers al tijdens wedstrijden al real time geanalyseerd  en dat brengt de wens van onze eigen bondscoach om op het minst het slaapgedrag van zijn spelers in te zien toch wat meer in perspectief.

Benieuwd wat 2013 ons gaat brengen als het gaat om de combinatie data, sport en statistiek!