Onderzoek: 70 procent van de Amerikanen houdt zelf gezondheid bij (zonder gadgets)

Met de opkomst van Fitbit’s, Fuelbands, wifi-weegschalen en allerhande andere soorten trackers en loggers onder de noemer “Quantified Self” of dautonomie lijkt het misschien dat zelf je gezondheid bijhouden iets voor de early adopters is. Niets is minder waar, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek: 7 op de 10 ondervraagde geeft aan hun gezondheid persoonlijk in kaart te brengen.

In het recente onderzoek van Pew Internet & American Life gaf dus liefst 70% van de ondervraagde aan hun gezondheid in kaart te brengen door zelf te documenteren. De ondervraagde hielden een overzicht bij van 1 of meerdere parameters, waaronder gewicht, eetgedrag, hun sportactiviteiten of bepaalde symptonen waar men last van heeft.

Opvallend genoeg gaf 50% van de mensen die loggen aan dit nog op andere manieren dan digitaal te doen. Ondanks de enorme explosie van hardware en apps vanaf de tweede helft van 2012 geven de meeste deelnemers nog voorkeur aan analoog loggen of slaan ze het zelfs alleen op in hun hoofd.

Liefst 49% van de loggers gaf aan dat ze hun scores “in het hoofd bijhouden”, terwijl 34% hun voortgang documenteert op papier. Tenslotte gaf slechts 21% van hen aan dat ze techniek gebruiken om hun welzijn te tracken. Overigens mochten de respondenten meer dan 1 keuze maken, wat de score van meer dan 100% in deze verklaart.

Volgens Pew is het echter aannemelijk dat 50% van de “echte loggers” dat georganiseeerd (middels apps of notities op papier) doen en zo’n 44% slechts voor de vorm in hun hoofd de scores bijhoudt.

Voor bedrijven die actief zijn in het vakgebied, biedt het onderzoek genoeg houvast voor de toekomst: 46% van de huidige loggers gaf aan dat hun gedrag verandert is door het bijhouden van het een en ander, terwijl 34% aangaf dat het zelfs leidde tot een verandering in het behandelproces van een kwaal.

Lees het hele onderzoek hier.