Lamba Labs lanceert gezichtsherkenning API voor Google Glass

En de prijs voor vlotte inhaker gaat ook dit keer naar Amerikaanse startup Lambda Labs. Want nadat het bedrijf vorig jaar slim inspeelde op het wegvallen van Face.com, is de onderneming er dit keer in geslaagd om als eerste een gezichtsherkenning API te lanceren voor Google’s slimme bril.

Toen Facebook zich vorig jaar ontfermde over de Israelische startup Face.com (en het binnen een maand ontmantelde) was Lambda er als de kippen bij om de developers die gebruik maakte van de gezichtsherkenning API van Face.com gerust te stellen.

Ruim een half jaar later is het bedrijf nog steeds in beta met die API, waar zo’n 1000 developers en 7 multinationals momenteel gebruik van maken. Actief, want de API ziet ruim 5 miljoen calls voorbij komen.

Deze keer volgt Lambda-founder Stephan Balaban kort op het nieuws dat het Amerikaanse Congres zich nog eens gaat buigen over Google’s nieuwste hardware, met name lettend op de impact van Google Glass op privacy. Op zijn minst opmerkelijk, zou je zeggen.

Balaban is zich op het oog van geen kwaad bewust en stelt zelfs dat de nieuwe API nog deze week beschikbaar moeten komen voor developers. De Google Glass API van Lambda is afgeleid van de bestaande API voor het web en herkent naast gezichten ook bepaalde objecten. Toch houdt hij een slag om de arm als het gaat op het recht van bestaan van software zoals zijn Lambda Labs het maakt op een device als Google Glass. Niet alleen de Amerikaanse politiek, maar ook Google zelf zou hier over kunnen vallen.

There is nothing in the Glass Terms of Service that explicitly prevents us from doing this. However, there is a risk that Google may change the ToS in an attempt to stop us from providing this functionality. This is the first face recognition toolkit for Glass, so we’re just not sure how Google, or the privacy caucus, will react.

Wil je meer informatie over de API, heb je een bril en wil je aan de slag of wil je gewoonweg op de hoogte blijven? Dat alles kan via de speciale pagina die Lambda heeft ingericht voor Google Glass.