Bestuur je smartphone door middel van handgebaren, zonder het scherm aan te raken

Je smartphone bedienen zonder touch of knoppen: het is mogelijk. Met de technologie van Elliptic Labs kunnen binnenkort Android telefoons bestuurd worden door middel van gebaren.

In tegenstelling tot de meeste technologieën, is de de gebaarherkenning van Elliptic Labs niet gebaseerd op video. Deze techniek genaamd Elliptic is gebaseerd op ultrasound: geluid met zo’n hoge frequentie dat het niet horen is door mensen. Ultrasound wordt onder meer gebruikt voor automatisch openende deuren en als beveiligingsmethode. En nu dus ook om je smartphone mee te bedienen!

De chip die gebruikt wordt is erg klein, en past dus gemakkelijk in je telefoon. Een groot voordeel van deze technologie is dat het veel minder energie gebruikt dan andere gebaarherkenningstechnieken. Zo is bijvoorbeeld gebaarherkenning op basis van video minder geschikt voor een smartphone, omdat dan je batterij zo leeg is. Ook hebben de geluidsgolven een relatief groot bereik, waardoor je werkt met natuurlijke bewegingen.

ultrasound

Volgens de planning zouden de eerste chips half 2014 verwerkt moeten zijn in smartphones. Elliptic Labs werkt samen met verschillende OEM’s (original equipment manufacturer) wat dit mogelijk maakt. Elliptic Labs heeft daarnaast gister haar SDK (Software Development Kit) gelanceerd. Programmeurs kunnen dan ook vast aan de slag met het ontwikkelen van app.

Haakon Bryhni, CTO van Elliptic Labs, ziet veel mogelijkheden voor alledaags gebruik van hun technologie. Zo zegt Bryhni dat Elliptic gebruikt kan worden voor het normaal navigeren door verschillende menu’s in de telefoon, of gebruikt kan worden in apps speciaal ontworpen voor Elliptic. Ook kan de technologie van waarde zijn voor het oppikken van onuitgesproken communicatie als lichaamstaal.

“It’s been a major change in smartphones when the touch panel was invented… and we believe that new user interfaces that can make it more natural to interact with your device actually has the potential to… strongly influence the market.” – Bryhni, CTO Elliptic Labs