‘Nederland is redelijk beschermd tegen cyberaanvallen’

Momenteel vindt in de Amsterdamse RAI de RSA Conference plaats. Op deze conferentie komt heel Europa samen om te spreken over computerbeveiliging. Een mooie gelegenheid om te kijken hoe het er in Nederland voor staat met de beveiliging op cybergebied.

Eerst even de feiten: Nederland is het op 9 na aantrekkelijke te land voor cybercriminelen. Ons kikkerlandje staat op nummer 7 van de 10 landen het meest getroffen door phishing. In totaal is er voor ruim €7,4 miljoen gestolen via phishing. En als laatste, 4 procent van alle hackers en cyberaanvallen zijn afkomstig uit Nederland.

Deze cijfers zullen waarschijnlijk blijven groeien. Hoe goed je ook beveiligd, hackers en cybercriminelen verzinnen steeds weer iets nieuws en de dreiging blijft dan ook altijd bestaan. Dit zeggen Nederlandse vertegenwoordigers van het RSA, één van de grootste IT beveiligingsbedrijven van de wereld.

Mooi voor de RSA, anders zitten zij zonder werk. Toch hoef je je als normale Nederlander niet echt zorgen te maken. Zolang je geen vage bestanden download of op obscure sites terecht komt, is er vaak niks aan de hand. Ook kunnen gevaren snel weer opgelost worden.

anonymous-image

In Nederland zijn er momenteel verschillende grote trends gaande in de wereld van cybercriminelen. Zo verplaatst de criminaliteit van traditionele websites naar mobiele websites en frauduleuze apps. Ook worden aanvallen steeds slimmer, geavanceerder en meer gevarieerd waardoor het moeilijker is om ze te vinden.

Een andere belangrijke trend in de cybercriminilateit is de grote groei in organisatie. Zo ontstaan er escrow diensten en is het mogelijk om schadelijke software te huren of zelfs een heel geïnfecteerd netwerk tijdelijk te lenen! Stel dat je zelf niet de technische kennis hebt die nodig is om een aanval uit te voeren, dan kun je gewoon wat mensen inhuren.

Al met al is Nederland vrij veilig voor grote computeraanvallen. De consument heeft relatief weinig last van criminaliteit en zal hier voorlopig ook niet echt last van gaan hebben. Grote banken zijn wel een interessant doelwit, maar gelukkig worden deze goed beschermd!