3D-printen maakt protheses een stuk goedkoper en duurzamer

Protheses zijn duur. Tenzij je gebruikt maakt van 3D-printen en smartphones in plaats van dure hardware en unieke onderdelen, dachten de makers van de Handie. Handie is een handige handprothese, die minder dan $400 dollar kost om te maken.

Handie is een prothese bestaande uit onderdelen gemaakt door een 3D-printer. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de kosten drastisch omlaag gaan, maar het zorgt er ook voor dat alle onderdelen vervangen kunnen worden. Theoretisch zou Handie dan ook langer mee kunnen gaan dan een gewone prothese.

De eerste versie van deze prothese was al genomineerd voor de James Dyson Award, ook bekend van de Sono, een apparaatje wat alle geluiden van buiten actief dempt. Na deze nominatie zijn de makers van Handie echter niet stil blijven zitten en hebben hun concept door ontwikkeld. De Handie is nu goedkoper, heeft een betere functionaliteit en heeft een mooi design gekregen.

De makers van Handie hebben een bewuste keuze gemaakt om zich te richten op betaalbaarheid in plaats van hoge functionaliteit. Door alleen basisfuncties te bieden, kunnen de meeste mensen toch heel wat doen met deze prothese volgens de makers.

Via een app kunnen namelijk toch alle vingers individueel bewogen worden en daardoor objecten van iedere vorm oppakken. Hoe de prothese precies werkt, kun je zien in onderstaande video.