Google werkt samen met iPhone-producent Foxconn aan uitbreiding van robotica plannen


Google wil meer dan alleen maar software maken en daar maken ze geen geheim van. De laatste maanden heeft Google een groot aantal bedrijven overgenomen, waaronder meerdere robotica bedrijven. Eind vorig jaar werd bekend dat Google bovendien Boston Dynamics heeft overgenomen. Boston Dynamics is een van de meeste geavanceerde robotica bedrijven ter wereld en maakt onder andere autonoom lopende robots en robots voor het Amerikaanse leger.

Volgens bronnen van de New York Times zijn Google’s plannen met deze robotica bedrijven in eerste instantie voornamelijk gefocust op industriële automatisering, productie en het in elkaar zetten van electronica. De eerste consumenten producten worden binnen drie tot vijf jaar verwacht. De Wall Street Journal bericht dat Google het afgelopen jaar heeft samengewerkt met Foxconn (voornamelijk bekend van de productie van Apple’s iPhones en consoles voor Sony en Microsoft). Deze samenwerking is voor beide partijen lucratief:

Foxconn kampt de laatste tijd met stijgende arbeidskosten en is daardoor gebaat bij het vervangen van handmatige processen door geautomatiseerde technologieën om zo mensen steeds meer te kunnen vervangen. Terwijl Google op deze wijze nieuwe producten uit kan testen in de fabrieken van Foxconn en tegelijkertijd een betere concurrentiepositie kan veroveren.

De samenwerking tussen Google en robotica bedrijven zoals Boston Dynamics roept associaties op met Skynet, het computernetwerk uit de film The Terminator dat zelfbewust wordt en zich vervolgens tegen zijn scheppers keert met behulp van een leger robots. Laten we hopen dat het zo ver niet komt en ondertussen kritisch naar dit soort samenwerkingen blijven kijken.

Rutger Bregman schetst in de De Correspondent in elk geval geen positief beeld van onze toekomst: de winsten en productiviteit stijgen de laatste jaren terwijl de lonen en de werkgelegenheid achter blijven. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford schatten zelfs dat binnen twintig jaar 47 procent van de banen het risico loopt te verdwijnen om overgenomen te worden door robots.

De robots komen eraan.