Google wil de Project Ara smarthpones al vanaf vijftig dollar op de markt brengen

Hoewel Motorola inmiddels is verkocht aan Lenovo, heeft Google Project Ara (origineel Phonebloks) voor zichzelf gehouden. In april zal de eerste “Ara Developers Conference” gehouden worden waarin wordt uitgelegd hoe smartphone-onderdelen gebouwd moeten worden voor gebruik met Project Ara.

Project Ara is een concept voor een smartphone die is opgebouwd uit verschillende modules. Elke module heeft een andere hardware taak zoals bijvoorbeeld de processor, camera, het scherm en de speakers. Een gebruiker kan vervolgens zelf de modules kiezen en zo zijn eigen smartphone samenstellen.

Google is van plan een instapmodel, de “grayphone”, al voor vijftig dollar op de markt te brengen. Deze smartphone zal bestaan uit een touchscreen, Wifi module en de benodigde hardware om die twee te kunnen besturen. Bovendien is Google van plan speciale kiosks in te zetten waar consumenten modules voor de grayphone kunnen kopen en in elkaar kunnen zetten.

Vijftig dollar lijkt misschien niet winstgevend maar Google zegt dan ook vooral als doel te hebben om nog eens vijf miljard mensen toegang tot het internet te kunnen geven. Bovendien zou Project Ara beter voor het milieu zijn omdat je niet elke keer je hele smartphone hoeft te vervangen maar alleen de modules die aan vervanging toe zijn.

Het project bevindt zich op dit moment nog in de eerste fases dus het zal nog even duren voordat Project Ara op de markt zal verschijnen; een eerste versie wordt in 2015 verwacht.