‘Snowden Phone’: Amerikaanse provider kondigt volledig versleutelde smartphone aan

De Amerikaanse telecomprovider FreedomPop heeft een volledig versleutelde smartphone aangekondigt. De “Privacy Phone”, liefkozend de “Snowden Phone” genoemd door het bedrijf, is van de grond af aan beveiligd en werkt op een nieuwe dienst van het bedrijf die (uiteraard) ook volledig versleuteld is.

Ook de aanschaf kan volledig anoniem gebeuren. Betalen van de telefoon, die zo’n $189 gaat kosten, kan via Bitcoin, waardoor er nu al meerdere mensen zijn die de telefoon omschrijven als ‘perfecte wegwerpmobiel voor criminelen’.

Zowel telefoongesprekken als smsjes gaan volgens de provider via een 128-bits versleutelde verbinding. Daarnaast loopt andere communicatie, zoals apps en browserdata, verstuurd via een versleuteld privé netwerk (VPN) en kunnen afnemers op elk gewenst moment hun telefoonnummer veranderen.

“In light of recent violations in consumer’s privacy across social networks and mobile devices, privacy is becoming increasingly important to many Americans and we all have a right to communicate anonymously”

Volgens Steven Sesar, COO van FreedomPop ontbreekt het andere providers in de VS aan flexibiliteit om zo’n stap te zetten: “Large carriers don’t have the flexibility, desire or creativity to invest in privacy. We don’t agree with this approach and felt it was up to us to create a truly private mobile phone service at an affordable price.”

De Privacy Phone is een sterk gemodificeerde Samsung Galaxy S II en kost bij aanschaf op $189. Er is geen contract, na aanschaf is de telefoon gedurende 3 maanden onbeperkt te gebruiken om te bellen of tekstberichten te versturen en is er 500 MB aan data beschikbaar. Daarna kost de dienst $10 per maand.

Of in navolging van KPN’s Blackphone-deal we binnenkort ook de Snowden Phone in Nederland mogen verwelkomen, is op het moment nog onduidelijk.