Mens versus robot in tafeltenniswedstrijd: wie gaat er winnen?


Het Chinese industriële robotica bedrijf Kuka organiseerde gisteren de eerste mens tegen robot tafeltenniswedstrijd in Sofia, Bulgarije. De Agilus robotarm van Kuka nam het op tegen de voormalig nummer één speler Timo Boll.

De wedstrijd was niet live te bekijken maar werd wel opgenomen. Het resultaat is te zien in onderstaande commercial. Veel van de actie wordt afgespeeld in slowmotion omdat Boll en de Agilus waarschijnlijk te snel bewegen om goed te kunnen volgen op normale snelheid.

Blijkbaar heeft Boll de wedstrijd gewonnen maar het is niet duidelijk of dit op basis van meerdere wedstrijden is, een aangesloten wedstrijd of afzonderlijke shots. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe de Agilus arm op de bal kan anticiperen; op de website wordt namelijk niet over visuele sensors gesproken. Het lijkt er in elk geval op dat de robot genoeg snelheid, mobiliteit en bereik heeft om een uitdagende match voor Boll te vormen.

Hieronder de – behoorlijk epische – video die door Kuka werd gemaakt ter promotie van de opening van een robot-productiefaciliteit in Shanghai, China.