Kom kijken naar de bouw van het eerste 3D-geprinte grachtenpand in Amsterdam



Wie denkt dat 3D-printen alleen goed is voor het creëren van dun en licht materiaal, heeft het goed. Toch weerhoudt dit een groep Nederlandse architecten niet om een volledig grachtenpand, jawel.. te printen! Het project dat in januari is gestart is sinds 1 maart ook opengesteld voor publiek.

Dit eerste 3D-geprinte huis is in eerste instantie een kunstproject, maar het experiment zal ook zeker bijdragen aan de ontwikkeling en het stimuleren van de mogelijkheden van 3D printen in de architectuur. Hans Vermeulen, een van de architecten, stelt:

Steeds meer sectoren zien de potentie van 3D-printtechnieken voor het huisvesten van mensen. Uniek aan het 3D Print Canal House is dat deze sectoren nu gaan samenwerken om echt te kunnen innoveren.

3D Print Canal House is bedacht door DUS Architects en wordt geprint met de ‘KamerMaker’, een grote mobiele 3D-printer die gehele interieurs kan printen met afmetingen van 2 x 2 x 3.5 meter. Het huis zal uit verschillende kamers bestaan die afzonderlijk van elkaar worden geprint voordat ze samen één grachtenpand zullen vormen.

Het grachtenpand wordt gebouwd op een bouwplaats in Amsterdam Noord. Deze bouwplaats is tevens een expo-terrein waar publiek zelf live kan komen kijken hoe het huis tot stand komt. Door het kopen van een entreekaartje sponsor je bovendien het project!

Hedwig Heinsman van DUS vertelt dat bezoekers ter plekke kunnen zien hoe het grachtenpand groeit. ‘We bouwen dus niet alleen het grachtenpand van de toekomst, maar ook de bouwplaats van de toekomst, waar ruimte is voor input van omstanders. Een soort open bouwplaats dus!’